Povodom proslave Božića po julijanskom kalendaru, u svečanoj sali zagrebačkog hotela Westin održan je tradicionalni božićni prijem u organizaciji Srpskog narodnog vijeća iz Zagreba.

U svom uvodnom obraćanju, predsjednik SNV-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac istaknuo je da ljudi na prostoru Hrvatske i oni na prostoru bivše Jugoslavije imaju posebnu obvezu zaštititi mir od ekstremizacije javnih i političkih života te da međusobnim javno-političkim raspravama ne potiču ekstremnost niti dopuste da ona u našim politikama sjećanja vodi glavnu riječ.

Jedan od načina kako to činiti predložen je u prispodobi apostolskog nuncija Lingve – to je školovanje za mir, školovanje mladih za mir i odgovornost u čuvanju mira i njegovu obnavljanju tamo gdje ga ugrožava i razara rat. Drugi od načina primjenjuju i predstavnici Srba iz Hrvatske te Hrvata iz Srbije koji, sa svojim partnerskim organizacijama, suradnju temelje na poruci najvišim vlastima Srbije i Hrvatske.

„Ne činite ništa u međusobnim odnosima što bi moglo biti loše za nas, što bi moglo otežati naše živote s jedne i druge strane granice, a mi ćemo učiniti sve što bi moglo biti dobro za naše zemlje i što bi moglo olakšati njihove međusobne odnose“

zaključio je Pupovac.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je važnost suradnje Vlade RH sa srpskom nacionalnom manjinom u Hrvatskoj i naglasio da je ona rezultat međusobnog povjerenja i političke volje hrvatske Vlade i države, da ona strukturira odnos sa srpskom nacionalnom manjinom u Hrvatskoj na način kako bi se zajednički radilo na miru, poštovanju i poboljšanju položaja srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Osim toga, rekao je da su u proteklim godinama, zajedničkim odlascima na komemoracije u Vukovar, Knin, Škabrnju, Varivode i Grubore, poslane važne poruke o važnosti mira i pomirenja.

Ovom svečanom prijemu, osim predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, nazočili su mnogobrojni predstavnici društvenog i političkog života Hrvatske među kojima su bili potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, specijalni izaslanik predsjednika Republike Srbije za rješavanje pitanja nestalih osoba Veran Matić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Srbije Jasna Vojnić, zamjenik gradonačelnika grada Zagreba Luka Korlaet te mnogi drugi. U ime Vukovarsko – srijemske županije događaju je nazočio zamjenik župana Srđan Jeremić.