Komedijom „Dekorater“ zagrebačkog Kazališta Lectirum, večeras je u Hrvatskom domu u Vukovaru, započeo 27. Festival glumca, na kojem će od 5. do 13. rujna u pet vukovarsko-srijemskih gradova biti odigrano 14 kazališnih predstava.

Festival glumca zajednički su proglasili otvorenim vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika Perica Martinović.

Župan Galić je naglasio kako se Slavonija, pogođena epidemijom, još više veseli glumcima i njihovim izvedbama dok je predsjednica Martinović podsjetila da je Festival glumca utemeljen kao odgovor i krik na ratni kulturocid.

„Pa zar ćemo sad ustuknuti pred COVID-19“, upitala je Martinović te na kraju govora poručila: „Neka nam svima Bog da zdravlja, a mi slavimo glumca i riječ, jer teatar je – riječ.“

Svečani skup pozdravila je i izaslanica ministrice kulture dr.sc. Iva Hraste Sočo naglasivši da je specifikum festivala: glumac, „…dakle centralna osoba oko koje se okreće kazališni čin i to čini ovaj festival posebnim, on time doprinosi razvoju hrvatskog glumišta, njegovoj prepoznatljivosti u cjelini hrvatske kulture“.

Izbornik ovogodišnjega festivala Nedim Prohić rekao je kako je kroz devet mjeseci pregledao 63 naslova i ocijenio prošlogodišnju kazališnu sezonu izuzetnom. Posebno je istaknuo da će se u tri predstave na festivalu čuti starodubrovački, starokajkavski i staroštokavski govor čime će Festival glumca pokazati „sjaj i bogatstvo hrvatskoga jezika“.

Predsjednik Festivalskog vijeća Joško Ševo rekao je kako će se predstave na ovogodišnjem festivalu održavati pred otprilike trećinu ispunjene kazališne dvorane, uz epidemiološke mjere. Podsjetio je kako se festival trebao uobičajeno održati u svibnju, da je zbog epidemije odgođen, no da se ni u jednom trenutku nije razmišljalo o njegovu neodržavanju.

„Festival će se održati suzdržano u svemu osim u kazališnoj umjetnost, osim u riječi koja će odzvanjati s ove i drugih scena unutar Vukovarsko-srijemske županije“, rekao je Ševo.

Sve predstave pratit će, te o najboljim glumcima i glumicama kao i najboljoj predstavi, odlučivati ocjenjivački sud kojega čine umirovljena glumica i nacionalna prvakinja HNK Zagreb Branka Cvitković, glumac osječkog HNK Vjekoslav Janković te glumac splitskoga HNK Pere Eranović. Organizatori Festivala glumca su Umjetnička agencija Asser Savus i Hrvatsko društvo dramskih umjetnika uz potporu Ministarstva kulture, Vukovarsko-srijemske županije te gradova Vukovara, Vinkovaca, Otoka, Iloka i Županje.