Danas je u hotelu Lav u Vukovaru, u organizaciji Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), održan VII okrugli stol dionika na temu stanja željezničkih usluga i povezanosti  željezničkog i riječnog prometa u kontekstu gospodarskog razvoja slavonskih županija.

U radu navedenog skupa sudjelovali su osim predstavnika HAKOM-a i predstavnici slavonskih riječnih luka, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara, prijevozničkih tvrtki u željezničkom i riječnom prometu, te predstavnici resornog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Uvodnu riječ i pozdrave sudionicima okruglog stola uputio je predsjednik Vijeća HAKOM-a Dražen Lučić, a nakon toga je kroz kratke prezentacije prikazana povijest željeznice u Slavoniji, zakonodavni okvir u području željezničkih usluga, te aktuelno stanje na tržištu željezničkih usluga u Republici Hrvatskoj i Slavoniji.

Predstavnici Luke Vukovar d.o.o., Luke Tranzit d.o.o. Osijek i Lučke uprave Slavonski Brod su se u svojim obraćanjima osvrnuli na značaj  željezničkog prometa u odnosu na poslovanje riječnih luka, a istaknuli su i probleme s kojima se susreću u poslovanju, a vezani su za željezničke usluge .

Zaključak skupa je da intenzitet poslovnih aktivnosti riječnih luka i teretnog željezničkog prometa, unatoč značajnim resursima, nije na dovoljno visokoj razini i da je iz tog razloga nužno usklađeno djelovanje svih dionika (poduzetnika, institucija javne uprave i znanstvenih institucija) koji se bave ili  imaju utjecaja na ovaj sektor gospodarstva.

Ispred VS Županije u radu okruglog stola sudjelovao je Zdenko Podolar, v.d. pročelnika UO za gospodarstvo  i regionalni razvoj.