Sukladno propisanim epidemiološkim mjerama, Svečana sjednica Županijske skupštine povodom Dana Vukovarsko-srijemske županije ove godine se nije održala, ali je upriličen svečani program dodjele nagrada i priznanja povodom Dana Vukovarsko-srijemske županije svim zasluženim pojedincima te ustanovama i tvrtkama koje su se istaknule svojim radom i djelovanjem na dobrobit naše županije.

Prilagođeni program obilježavanja Dana Vukovarsko-srijemske županije i blagdana sv. Martina, biskupa, njezina zaštitnika, ove godine održan je u gradu Vukovaru!

Program je započeo polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

Vijence su položili izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar obrane dr.sc. Mario Banožić te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar a potom i izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Božom Galićem i predsjednikom Županijske skupštine Draženom Milinkovićem.

Molitvu za sve stradale u Domovinskom ratu predvodio je dekan Vukovarskog dekanata, gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru te župnik župe sv. Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić.

U Hrvatskom domu u Vukovaru, uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera, predsjednik Skupštine Milinković pozdravio sve nazočne a potom je prikazan video film u kojem su prezentirani dosadašnji projekti koji su u tijeku, odnosno realizirani, kao i oni projekti koji se planiraju.

Župan  Galić u svojem obraćanju izrazio je zadovoljstvo učinjenim u proteklom razdoblju, ističući kako je iz europskih fondova povučeno oko 3 milijarde kuna, iako je se veliki dio projekata radi u vrijeme pandemije: – „U okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem realizirali smo velik broj projekata, potpisan je novi Sporazum sa Vladom RH i pojedinim ministarstvima o njihovoj realizaciji. Imamo velike projekte u području poljoprivrede, navodnjavanja za koje su osigurana su financijska sredstva. Malo je smetala korona u provođenju projekata i još uvijek je prisutna ali pobijedit ćemo epidemiju i realizirati naše projekte. Uvjeren sam sa kako ćemo sa sadašnjom Vladom RH i premijerom Plenkovićem učiniti našu županiju razvijenijom. Epidemija je naša šansa, moramo nastaviti s proizvodnjom i plasmanom naših kvalitetnih proizvoda na naše tržište, na police naših trgovina. Imat ćemo projekte u sektoru poljoprivrede, u drvnom sektoru i u sektoru obnovljivih izvora energije kako bi naša županija ali i cijela Slavonija mogla postati neovisna o uvozu hrane, o uvozu energije i o drugim ključnim resursima. Suradnjom naših 5 slavonskih županija uz potporu Vlade RH idemo korak dalje prema razvijenoj regiji, prema Slavoniji kakvu zaslužujemo!“

Potom je sve nazočne pozdravio izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar obrane dr.sc. Mario Banožić naglasivši kako je hrvatska Vlada u svom programu dala važan značaj i obvezujuće mjesto Slavoniji, a posebice Vukovarsko-srijemskoj županiji, te je rekao: – „Kroz Projekt „Slavonija, Baranja i Srijem“ postoji velika prilika za razvoj i napredak. U okviru tog projekta od kojeg Hrvatska ukupno iz EU fondova ima na raspolaganju 18,75 milijardi kuna, do sada je ugovoreno gotovo 11 milijardi kuna od kojih je 4 milijarde kuna već isplaćeno. I kroz hrvatsko predsjedanje Europskom unijom, jedan od ciljeva ove Vlade je i jačanje uloge regionalnog razvoja i prezentiranje Programa „Slavonija, Baranja i Srijem“.

U svom govoru Banožić se osvrnuo na potporu Vlade RH na čelu sa predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem Vukovarsko-srijemskoj županiji u proteklom mandatu i najavio da će naša županija i nadalje biti u njenom posebnom fokusu: – „To pokazuje i činjenica da je u proteklom mandatu prva sjednica Vlade RH izvan njenog sjedišta bila upravo ovdje u Vukovaru, u Vukovarsko-srijemskoj županiji, te je time poslana snažna poruka ovom dijelu Hrvatske. Svjesni smo činjenice kako je ovo područje jedno od najteže pogođenih stradanjima u Domovinskom ratu i kako postoji mnogo rana koje tek trebaju zacijeliti. Nije riječ samo o gospodarstvu, infrastrukturi već i socijalnim i društvenim pitanjima. Tu je prije svega riječ o pitanju nestalih osoba i neprocesuiranih zločina. Samo zajedničkim snagama možemo voditi ovaj prekrasan i bogat hrvatski kraj do ostvarenja njegovog punog potencijala. Za to je potrebna međusobna suradnja, inovativnost te ljubav i želja da se vlastitim radom oplemeni rodni kraj.“ Banožić je čestitao svima nagrađenima za životno djelo koji su svojim radom i nesebičnom žrtvom doprinijeli upravo istaknutim vrijednostima.

Izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar obrane dr.sc. Mario Banožić je zaključio: „Ova Vlada će sa svoje strane učiniti sve kako bi nastavila sa razvojem gospodarstva, jačanjem poljoprivrede i stvaranjem uvjeta za otvaranjem novih radnih mjesta, kako bi ovaj kraj u poljoprivredi i šumarstvu mogao prosperirati i stvarati prilike za mlade ljude. Na mladima treba graditi i stvarati budućnost.“

Svečanom programu nazočili su i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i državni tajnik Mažar, brigadni general Mijo Validžić, načelnik Policijske uprave Vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular, zamjenici župana Damir Barna i Josip Dabro, potpredsjednici Županijske skupštine Nizar Shoukry i Gabrijel Galović.

Izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar obrane dr.sc. Mario Banožić, župan Božo Galić te predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković  uručili su nagrade i priznanja za 2020. godinu.

Nagradu Vukovarsko-srijemske županije za životno djelo dobio je Stipo Tomić za izuzetna postignuća u području obrazovanja, sporta i razvoja lokalne samouprave te Josip Petrinović za izvanredna postignuća u području tjelesne i zdravstvene kulture i razvoja sporta. Nagrade za izuzetna ostvarenja u području kulture dodijeljena su Marku SabljakovićuZdenku Rečiću i Ljubici Gligorević, a Stjepanu Sertiću za izuzetna ostvarenja u području tjelesne i zdravstvene kulture i razvoja sporta. Povelje za doprinos gospodarskom razvoju dobile su tvrtke: “Spačva” Vinkovci“Mistral” Vukovar“Ruris” Županja i “Agro-Tovarnik” iz Tovarnika. Priznanja su povodom obljetnica osnutka dobile Udruga za osobe s intelektualnim oštećenjem “Golubica” VukovarDječji vrtić “Zlatokosa” Borovo i Izdavačka kuća “Privlačica” Vinkovci, dok je Povelja za izniman doprinos očuvanju i promociji tradicijske kulture i humanitarni rad dodijeljena Ivici Oršoliću iz Županje.

U ime nagrađenih obratio se Stipo Tomić: „Zahvaljujem u ime nagrađenih na dodijeljenim godišnjim nagradama. U prvom redu zahvaljujem predlagateljima, koji su prepoznali naš rad i predložili nas za ovu vrijednu nagradu, zatim prosudbenom povjerenstvu koje nas je odabralo te vijećnicima Županijske skupštine su potvrdili prijedloge povjerenstva. Posebno hvala našim obiteljima koje su nam bile podrška na putu da ustrajemo i uspijemo u svemu što smo ostvarili u svoj radnom vijeku. Ovo nam je poticaj da i dalje predano nastavimo raditi i dokaz drugima da se isplati biti vrijedan i raditi na dobrobit svih.“

[video1]