Autor: IZVOR: Press032.com

Dostojanstveno i u miru na tisuće domoljuba iz Hrvatske i BiH prošlo je danas ulicama Vukovara od Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro” do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata kako bi iskazalo poštovanje i pijetet prema žrtvi toga grada i njegovih građana u Domovinskom ratu.

Unatoč kiši, koja je neprestano padala, u Vukovaru se danas okupilo na tisuće domoljuba među kojima se nalazio i državni vrh, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković, saborski zastupnici, ministri te ostali državni dužnosnici. Kolonu su i ove godine predvodili vukovarski branitelji na čelu s posljednjim zapovjednikom obrane grada, Brankom Borkovićem. Predsjednik Savjeta grada Vukovara za branitelje Tomislav Josić pozvao je iz kolone sjećanja na zajedništvo rekavši kako se neke stvari mogu promijeniti, ali je to moguće učiniti jedino ako branitelji budu zajedno, kao što su to bili i 1991..

U koloni sjećanja bio je i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić koji je kazao poginuli i nestali hrvatski branitelji i civili Vukovara zaslužuju svako poštovanje te da ih se neprestano prisjećamo.

“Dolazak ovoliko velikog broja ljudi u Vukovar, nije samo znak sjećanja, nego i znak pobjede nad agresorom, dobra nad zlom”, ocijenio je Dekanić.

U spomen na hrvatske branitelje i civile poginule u srpskoj agresiji na Vukovar godine 1991. vijence su podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju Domovinskog rata položila i zapalila svijeće državna i druga izaslanstva – izaslanstva vukovarskih branitelja, Hrvatskog sabora, Vlade, Vukovarsko-srijemske županije i grada Vukovara.

Molitvu za žrtve Domovinskog rata Grada Vukovara predvodio je mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit dok će svetu misu za sve žrtve iz Domovinskog rata predvoditi mons. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup.