U razdoblju od 26. do 28. rujna 2023. u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma održan je međunarodni sajam inovacija INOVA/BUDI UZOR na kojemu je sudjelovao Centar za napredne tehnologije Agro-quantum Vinkovci, u sastavu Zlatko Ćosićprof. dr. Drago Kraljević i Siniša Lukić koji je u ulozi izlagača predstavio inovaciju – Energizator vode za navodnjavanje.

Riječ je o uređaju koji bez izravnog kontakta s vodom za navodnjavanje plastenika i vrtova, bitno podiže njezinu kvalitetu. Koristi ovakvog postupka su višestruke i ovako energizirana voda može se koristiti još i za uzgoj domaćih životinja, ljudske potrebe te za sve ostale tehničke potrebe gdje je potrebna kvalitetnija voda. Sam uređaj radi kao kombinacija pulsiranja svjetlosnih, zvučnih, elektromagnetskih, magnetskih i skalarnih valova. Ocjenjivački sud za ovu im je inovaciju dodijelio najveću nagradu – zlato.

No, nije im to prvo takvo postignuće. U listopadu prošle godine, na navedenom sajmu održanom u Osijeku s inovacijom Indukcijski generator topline također su osvojili zlato.

„Koristimo ovu priliku da se zahvalimo svima onima koji su nas na bilo koji način podržali i vjerovali u nas, a to su prije svega: Vukovarsko-srijemska županija, Grad Vinkovci i Općina Nijemci bez čije podrške ovakvi rezultati ne bi bili mogući“, rekao je Zlatko Ćosić također se zahvalivši Tera-tehnopolisu d.o.o. i HUIP-u iz Osijeka na kvalitetnoj pomoći i suradnji.