Agro uzlet jedinstveni je projekt u Hrvatskoj koji malim i srednjim poduzetnicima, obrtnicima i vlasnicima OPG-a pomaže napredovati na domaćem tržištu te ih isto tako učiniti konkurentnima i na izvoznim tržištima, a u sklopu projekta “Poslovni uzlet 2016.”

U sklopu projekta Agro uzleta na edukacijama sudjelovali poduzetnici općina Vrbanja i Bošnjaci te time usvojili različita znanja i vještine specifične za njihovo podneblje, a također su se i kroz brojne primjere iz svakodnevnog života te interaktivne radionice upoznali s načinima kako da dodatno osnaže svoj tržišni plasman.

Na predavanju sudionicima je prezentiran projekt Hrvatski zadružni proizvod, po kojem će svi autohtoni i izvorno hrvatski zadružni proizvod, nositi licenciranu oznaku COOP.

To će biti svojevrstan uzlet domaćih proizvoda iz radionice zadružnog poduzetništva, koji će se brendirati u Hrvatskoj i svijetu.

Na edukaciji, okupljenima su izrečeni savjeti kako pokrenuti svinjogojstvo, te kako zaštiti poljoprivredne proizvode, jer je upravo korištenje oznaka kvalitete u koje spadaju i zemljopisne oznake jedan od načina povećanja konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Tijekom predavanja riječi je bilo i o tržišnim trendovima i potrebi označavanjem poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Polaznici su se upoznali s vrstama oznaka, pri čemu je poseban naglasak stavljen na zakonom definirane zemljopisne oznake: oznaku izvornosti i oznaku zemljopisnog podrijetla. Ujedno je prikazana i procedura zaštite zemljopisnim oznakama kao i prednosti i nedostaci takve zaštite.

Na edukaciji je naglašeno kako je potrebno spojiti proizvodnju, marketing i tržište u jednu cjelinu i time upravljati. Tu je potrebno stvoriti sustav koji će biti konstruktivan i održiv.

Zamjenica načelnika Općine Vrbanja Gracijela Stiba, pojasnila je zašto su se odlučili za Agro uzlet, i kako je istaknula, poljoprivredna proizvodnja je primarna proizvodnja na području Vrbanje i cijele Cvelferije.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić slaže se da domaći proizvod treba zaštiti i da on mora zauzeti vidno mjesto na policama, ali i u turizmu, jednako tako drži da se mora stati na kraj uvozničkim lobijima i zaštiti domaću proizvodnju.

Time je započelo svečano obilježavanje Dana općine Vrbanja. Povodom Dana Općine održana je i svečana sjednica Općinskoga vijeća, a tom prigodom 
načelnik Ivica Sep iznio je rezime učinjenog na polju komunalne infrastrukture. Općinski čelnici novac za sanaciju cestovne infrastrukture, kanalske mreže, energetsku učinkovitost stambenih objekata povukli su iz raznih izvora financiranja. Problem i Općine Vrbanja je odlazak, posebice mladih osoba. Rješenje Vrbanjci vide u mjerama Vlade. Situacija je zabrinjavajuća, ustvrdio je načelnik Sep, zaključivši da država mora donijeti takve Zakone da se s ovih područje ne bi ne iseljavalo već bi se u njih doseljavalo.

Na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća, kako su ga nazvali samozatajnom bombarderu iz Vrbanje, Hrvoju Sepu za postignute uspjehe u razvoju i unapređenju sporta uručeno je javno priznanje.