Vinkovački jesenski sajam gospodarstva i obrtništva svečano je otvoren u bijelom šatoru na Trgu Vinkovačkih jeseni i traje do nedjelje, 11. rujna, a u sklopu navedenog sajma održan je i Poslovni uzlet što ga zajedno organiziraju Poslovni dnevnik iz Zagreba, Grad Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija.

Župan Božo Galić je, obraćajući se svim nazočnima, rekao kako ga veseli broj izlagača i organizacija koji je svake godine bolji, te je istaknuo: – „Čuvajmo prošlost, tradiciju, baštinu, jer time čuvamo i budućnost. Što će nam 100-godišnji hrastovi, što će nam zemlja ako nema ljudi, ako oni odlaze“.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore i izaslanik hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Luka Burilović, proglasio je otvorenim Vinkovački jesenski sajam gospodarstva i poduzetništva. On je ispred hrvatske predsjednice pozdravio nazočne tehničkog ministra financija Zdravka Marića, župana Božu Galića, vinkovačkog gradonačelnika Mladena Karlića, saborske zastupnike Tomislava Čuljka, Davora Miličevića, posebnog savjetnika ministra poduzetništva i obrta Petra Šimića, direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića i druge uzvanike. 

Tom prigodom gospodin Burilović naveo je: „Gospodarstvo u Hrvatskoj je ugledalo svjetlo na kraju tunela, najviše zahvaljujući gospodarstvenicima koji su se snalazili u teškim uvjetima i koji su uvijek našli rješenje. Političari bi mogli učiti od gospodarstvenika. No, valja priznati da su nositelji vlasti u zadnje vrijeme dobro radili i postižemo rast. Ministar Marić je sredio stanje u državnim financijama, smanjio deficit i javni dug što je stvorilo uvjete za rast do kraja godine, koliko mi procjenjujemo, od 2,2 posto  i ako nastavimo ovakav trend postići ćemo stanje iz 2008. Moramo biti optimistični jer Vukovarsko-srijemska županija ima veliki potencijal, Vinkovci su na izvrsnom geostrateškom položaju, imamo plodnu zemlju, hrastove šume. Trendovi idu nabolje pa je 2015. za 10 posto bilo više novoregistriranih tvrtki nego godinu dana ranije, a ugašeno je 70 posto manje tvrtki nego ranije, no dnevno odlazi 200 ljudi. Moramo učiniti sve da nema razloga za odlazak. I ovaj Sajam u sklopu Vinkovačkih jeseni može puno tome pridonijeti. Drago mi je što Sajam promiče domaće proizvođače i proizvode jer birajući hrvatske proizvode pokazujemo domoljublje“.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i organizator Sajma, Vedran Čuljak, zahvalio je gospodarstvenicima, poduzetnicima i obrtnicima što svake godine izlažu na vinkovačkom jesenskom sajmu koji je sve ugledniji u svijetu poduzetnika.

Gradonačelnik Vinkovaca i predsjednik Organizacijskog odbora 51. Vinkovačkih jeseni, Mladen Karlić je izrazio želju da, kao nekada, ljudi dolaze u Slavoniju potražiti bolji život pa očekuje da će se stvoriti uvjeti za ugodan i dobar život u Slavoniji koji će privući ljude iz zemalja EU, te je rekao: – „Puno je uloženo u našu županiju i naš grad ali sve je to još nedovoljno da bi se nadomjestila šteta iz rata i katastrofa koja je zahvatila naš kraj. Sajam je nastao iz ideje gospodarstvenika da kroz manifestaciju, kao što su Vinkovačke jeseni, ojačamo poduzetništvo i obrtništvo”.