U Vinkovcima je danas svečano otvoren 20. Sajam zdravlja, koji ove godine ima i međunarodno sudjelovanje. 

Glavna tema ovogodišnjeg sajma nosi naziv “Iskustva implementacije Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom”.

Zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Željko Cirba pozdravio je sve nazočne i dodao je kako su županijske vlasti svjesne potrebe očuvanja zdravlja građana, te je istaknuto: – Zdravlje građana u konačnici je i najvažnije svakome građaninu te županija u tome pravcu i djeluje financirajući ili sufinancirajući brojne projekte koji se posredno ili neposredno odnose na zdravlje. U tome pogledu vidimo i veliku šansu u EU fondovima i nastojati ćemo ih što više koristiti.

Zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Ivan Bosančić koji je i otvorio Sajam, među ostalim je rekao: – Cilj Sajma zdravlja bio je i ostao samo jedan, a odnosi se na povezivanje zdravstvene i nezdravstvene struke te stvaranja preduvjeta za očuvanje i unaprjeđenje zdravlja. Činimo u tom pogledu koliko možemo. Nadamo se kako će u budućnosti u našim proračunima naći se više sredstava kako još više izdvajali za projekte koji se tiču očuvanja i unaprjeđenja zdravlja, zaštite okoliša i drugih vidova poboljšanja standarda života građana.

Organizatori 20. Jubilarnog sajma zdravlja su: grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija i Hrvatska mreža zdravih gradova. Pokrovitelj sajma je Ministarstvo zdravlja.

Svečano otvaranje počelo je minutom šutnje nedavno preminulom dr.sc Slobodanu Langu jednim od najzaslužnijih osnivača Hrvatske mreže zdravih gradova, rođenog Vinkovčanina, čovjek koji je Hrvatsku mrežu zdravih gradova uveo u sam vrh europske mreže zdravih gradova.

Uz izlagače iz Hrvatske ove godine među izlagačima su i oni iz BiH i Estonije. Upravo je estonski grad Kuressaare jedan od ovogodišnjih partnera Sajma zdravlja.

Međunarodni partneri sajma su Bronte Natural Healt Clinic, Oakville Ontario, Kanada, generalni konzulat Mađarske u Osijeku, mađarska nacionalna manjina grada Vinkovaca te estonski zdravi grad Kuresaare.

Među izlagačima na Sajmu su proizvođači zdrave hrane, medicinske opreme, rukotvorina… Sa svojim uslugama predstavile su se i brojne zdravstvene ustanove i organizacije. Organizatori su najavili i niz stručnih predavanja, edukacija za licenciranje za strukovna usavršavanja, okruglih stolova te panel rasprava na temu očuvanja i unaprjeđenja zdravlja, zdravog način života…