U Vinkovcima je danas održana Konferencija ”Investicijski potencijal istočne Slavonije” koju su zajednički organizirali Hrvatska gospodarska komora  Grad Vinkovci.

Cilj je konferencije bio je predstaviti svim zainteresiranima – primarno poduzetnicima s područja istočne Slavonije – mogućnosti suradnje s tvrtkama koje traže dobavljače na ovom području te sve pogodnosti, mogućnosti, poticaje i potpore koje Vlada Republike Hrvatske, pojedina ministarstva, ali i jedinice lokalne samouprave pružaju poduzetnicima koji žele poslovati na području istočne Slavonije.

Zamjenik župana Ivan Bosančić i župan Božo Galić pozdravili su sve nazočne i tom prigodom župan Galić naveo je kako treba podržati poduzetnike i očuvati radna mjesta a naša županija ima velike potencijale za razvoj poljoprivrede, šumarstva i navodnjavanja te očekuje od Projekta Slavonija zamah vjetra u leđa za realizaciju planiranih projekata.

Ministrica RRFEU Gabrijela Žalac navela je kako je preduvjet jačeg razvoja poljoprivredne proizvodnje u istočnoj Slavoniji rješavanje problema navodnjavanja poljoprivrednih površina. Kao neiskorištene potencijale u ovoj regiji vidi prehrambenu i drvnu industriju. Također se zauzela za reindustrijalizaciju Slavonije, poručivši kako su, osim oživljavanja već postojećih tvrtki, nužne i nove inovativne ideje koje trebaju kreirati sami poduzetnici, a Vlada je tu da ponudi najpovoljnije mogućnosti financiranja za realizaciju takvih ideja i projekata.

“Projekti navodnjavanja, upravo u Vukovarsko-srijemskoj županiji, trebaju biti uskoro potpisani. Riječ je o dva projekta čijom ćemo realizacijom, uvjereni smo, značajno pridonijeti povećanju poljoprivredne proizvodnje, jer bez navodnjavanja je danas jako teško govoriti o uspješnoj poljoprivredi.“ – rekla je ministrica Žalac.

Uz brojne poduzetnike konferenciji su nazočili  brojni uzvanici, a na panel raspravi na temu – Mogućnost financiranja i suradnje s tvrtkama koje imaju potrebe za dobavljačima s područja istočne Slavonije sudjelovali su: predsjednik uprave HAMAG BICRO Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave Podravka d.d. Koprivnica Marin Pucar, direktor VINKA d.o.o. Vinkovci Domagoj Franić, predsjednik Uprave AgroFructus Grupe Denis Matijević te predsjednik Uprave PPK Karlovačke mesne industrije Igor Miljak.

Na panel raspravi pod nazivom  – Programi, projekti i potpore institucija poduzetničkim projektima – sudjelovali su: ministrica Žalac te ministar državne imovine Goran Marić, državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Nikolina Brnjac, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak te zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Ivan Bosančić.