U prostorijama tvornice Vinka d.d. u Vinkovcima danas je potpisan Ugovor o međusobnoj suradnji – joint venture između Agrokora i belgijske Ardo Grupe. Ugovor su potpisali Ivica Todorić, predsjednik Agrokor koncerna i Bernard Haspeslagh, operativni izvršni direktor tvrtke Ardo.

Ugovor je potpisan u nazočnosti Bože Galića, vukovarsko-srijemskog župana i Mladena Karlića, gradonačelnika Vinkovaca, Domagoja Franića, direktora tvrtke Vinka d.d., Vladimira Džaje, direktora društva PIK Vinkovci d.d., te kooperanata Vinke i brojnih drugih gostiju.

Potpisani Ugovor vrijedan je gotovo 400 milijuna kuna; njime dvije kompanije postaju ravnopravni vlasnici tvrtke Vinka.

Glavni cilj ove joint venture suradnje je da Vinka postane vodeća proizvodnja zamrznutog voća i povrća u istočnoj Europi, što će se postići snažnom investicijom i objedinjavanjem tržišnog, poljoprivrednog i industrijskog znanja Agrokora i Arda, uz kreiranje ekonomije obujma. Uz značajnu investiciju u povećanje proizvodnih kapaciteta, proizvodnja će se u narednom periodu učetverostručiti i s postojećih 15.000 tona podići na 60.000 tona zamrznutog voća i povrća. Time će se, uz značajno povećanje kapaciteta proizvodnje, otvoriti i veliki broj novih radnih mjesta.

Ovaj Ugovor za tvrtku Ardo predstavlja daljnji razvoj poslovanja u središnjoj i istočnoj Europi koji će biti uvršten u Ardovu industrijsku mrežu. Na takav način kompanija Ardo osigurat će snažnu proizvodnu bazu s jakim i respektabilnim lokalnim partnerom.

Prigodom potpisivanja Ugovora direktor tvrtke Haspeslagh, kazao je: – „Zahvaljujući ovoj joint venture suradnji realizirali smo dugoročno partnerstvo u sklopu kojeg ćemo izmjenjivati i razvijati znanja u proizvodnji i obradi zamrznutog voća i povrća na rastućem tržištu. Agronomski potencijal Agrokora s jedne strane i Ardovo industrijsko znanje s druge strane stvorit će vodeću proizvodnju u istočnoj Europi. Mi vjerujemo u snažan poljoprivredni potencijal doline Dunava. Kombinacija proizvodnje dvaju tvornica – Vinke i postojeće Ardove austrijske tvornice u ovoj plodnoj dolini, stvorit će komplementarni asortiman za istočno europsko tržište.“

Vlasnik Agrokora Todorić u prigodnom se izlaganju zahvalio na povjerenju koje je uspostavljeno između dvije tvrtke te je istaknuo: – “Za nas je ovo jedan jako važan i uzbudljiv dan. Nama je bio prvi interes predstaviti kompaniju Ardo da vidite koga smo doveli te vam približiti kako veliki proizvođači iz Europe djeluju. Agrokor ima jako puno partnera, surađujemo s najvećima, ali ovo partnerstvo s Ardom nam je iznimno važno”, istaknuo je Todorić. 

Agrokor je u Vinku dosada uložio gotovo 200 milijuna kuna, restrukturirali su kompaniju financijski i poslovno. Agrokor je za strateškog partnera uzeo eminentnu svjetsku kompaniju kako bi proizvodne količine sa sadašnjih 15.000 tona mogli podići na 60.000 tona. Zajedno s partnerom, kompanijom Ardo, podići će proizvodnju i zaposlenost kroz otvaranje više od 100 radnih mjesta. Posebno je važno napomenuti da će cjelokupno povećanje proizvodnje biti namijenjeno izvozu i da će tako hrvatski proizvod biti plasiran na 60 tržišta na kojima je prisutna tvrtka Ardo. To je velika prilika za domaću proizvodnju i za kooperante kojima se time otvaraju nova tržišta. Plan je da trenutna suradnja s 80 kooperanata, realizacijom ove investicije, preraste u suradnju sa 300 kooperanata čime će se ukupna proizvodnja odvijati na tisuće hektara zemlje.