Sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održana je u Varaždinskoj županiji. Raspravljalo se o aktualnostima iz djelokruga Ministarstva financija, raspolaganju državnom imovinom, višegodišnjem programu katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021.- 2030. te drugim temama.

Sjednici je, u ime župana Damira Dekanića,nazočio v.d.pročelnika Ureda župana Marko Dikonić.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić najavio je sastanak s ministrom financija Markom Primorcem kako bi se detaljno raspravile inicijative lokalne i regionalne samouprave. Također, istaknuo je važnost pitanja raspolaganja državnim zemljištem.

– Decentralizacija državnog zemljišta, odnosno raspolaganje državnim zemljištem je odluka koja se donosi najbliže građanima, odnosno na razini županija. Time se znatno ubrzava aktivacija državnog zemljišta – zaključio je.

Među izazovima koji se očekuju je i porast cijene energenata. Župan Anđelko Stričak rekao je kako su u Varaždinskoj županiji još početkom godine osigurali isporuku dovoljne količine energenata.

 – To smo učinili nakon što smo već tada uočili porast cijena od 50 do 70 posto. Teško je reći što nose jesen i zima po pitanju online nastave u školama, no mi smo spremni za sve mogućnosti – naveo je Stričak. 

– Svjedoci smo porasta cijena energenata kako u školstvu, tako i u zdravstvu za 70 do 80 posto, čak i više. U Brodsko-posavskoj županiji smo obnovili 23 škole i sve bolničke zgrade našeg bolničkog sustava i to se pokazalo ispravnim. Tu su uštede energije bile i do 72 do 75 posto – dodao je župan Marušić.

Predstavnici Državne geodetske uprave predstavili su Višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021. – 2030. Provedbom aktivnosti iz Programa osigurat će se ažurni podaci o nekretninama u građevinskim područjima u Republici Hrvatskoj i područjima oko građevinskih područja koji su važni za razvoj gradova i općina, županija i države te u kojima se obavlja više od 80 % gospodarskih aktivnosti, a koji su nužni za nesmetan promet nekretninama, prostorno planiranje i gradnju, za poslove zaštite prirode i okoliša i održiv razvoj.

Dobrodošlicu je županima i njihovim suradnicima zaželio i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj. Na sjednici je bio i predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg.