Delegacija Vukovarsko-srijemske županije predvođena županom Božom Galićem sudjelovala je na 10. jubilarnom međunarodnom Dunavskom festivalu koji se održava od 01. – 10. srpnja 2016. godine, na poziv Grada Ulma i Dunavskog ureda iz Ulma/Neu-Ulma. Povodom otvorenja Festivala upriličen je i radni sastanak u Gradu Ulmu sa glavnim gradonačelnikom Gunterom Czischem za delegaciju Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara na temu suradnje i zajedničkih projekata.  

Tom prigodom direktorica Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o., Gabrijela Žalac i direktorica Logističkog klastera Schwaben, Ingrid Eibner svečano su potpisale Pismo namjere o suradnji i međusobnom informiranju o napretku projekta Transportno-logističkog centra Vuka u prisustvu župana vukovarsko-srijemskog Bože Galića, gradonačelnika Ulma Guntera Czischa i gradonačelnika Vukovara Ivana Penave.

Logistički klaster Schwaben broji 93 dionika i poduzeća u logističkoj industriji unutar regija Augsburg i Ulm u Saveznoj Republici Njemačkoj te se ovim Pismom namjere obvezao obavijestiti svoje članove i cjelovito ih informirati o projektu Transportno-logističkog centra Vuka.

Projekt Transportno-logističkog centra Vuka čiji je nositelj Vukovarsko-srijemska županija, dva puta je financiran EU sredstvima. Projekt je prvo prijavljen i proveden u sklopu Strategije Europske unije za Dunavsku regiju (EUSDR), Prioritetno područje 8 – Podrška konkurentnosti poduzeća, uključujući i razvoj klastera, što je rezultiralo studijom „Analiza tržišne prihvatljivosti projekta TLC Vuka“ čiji rezultati su potvrdili osnovnu tržišnu prihvatljivost ideje osnivanja TLC Vuka.

Također, projekt je po drugi puta prijavljen u partnerstvu sa Dunavskim uredom Ulm  i prihvaćen na natječaju START EUSDR – Prioritetno područje 1b –  Jačanje mobilnosti i intermodalnosti prometa te je završen krajem travnja 2016.g. Rezultati ovog dijela projekta su završena studija izvodljivosti, cost-benefit analiza, okvirni poslovni plan rada transportno-logističkog centra i izrađeno idejno rješenje.

U projekt je dosada uloženo 98.590,00 eura, a glavni izvor financiranja bila su sredstva Strategije Europske unije za Dunavsku regiju u okviru koje su kroz prethodna dva navedena natječaja financirane projektne aktivnosti. U suradnji sa Logističkim klasterom Schwaben pripremiti će se slijedeće faze realizacije projekta: definiranje ključnih nositelja na lokalnoj/regionalnoj/nacionalnoj razini, pravni oblik, strukturiranje pravnih i vlasničkih odnosa potencijalnih partnera, daljnja izrada potrebne tehničke dokumentacije kao preduvjet za financiranje iz EU fondova i drugih izvora.

Delegacija predvođena županom Božom Galićem je također, u svom bogatom programu posjeta koji je grad Ulm pripremio, obišla Tehnološku tvornicu Ulm (TFU) koja predstavlja zajedničku instituciju dva grada i dvije županije koja podupire poduzetnike početnike (start up-ove) i poduzetničke inicijative, gdje su obavljeni razgovori o mogućoj partnerskoj suradnji. Upriličen je obilazak i predstavljanje tvrtke Seifert Logistics koja predstavlja najveću logističku tvrtku u Ulmu, a smještena je u Industrijskoj zoni Ulm – Sjever te je održan sastanak u Odjelu za urbanizam, promociju i podršku poslovanju i gospodarstvu Grada Ulma/Neu-Ulma gdje je održana prezentacija o strategiji grada za poslovnu promociju. Održan je također radni sastanak sa predstavnicima gradskog vijeća i gđom. Ronjom Schmitt koja je član njemačkog saveznog Parlamenta ispred Grada Ulma.

Osim toga delegacija je sudjelovala na službenom otvaranju 10. Dunavskog festivala te je posjetila izložbu pod nazivom „Vinkovci – raskrižje kulture – 8.000 godina povijesti Hrvatske“ koja je od travnja ove godine otvorena u Središnjem muzeju Podunavskih Švaba.

Na Dunavskom festivalu i ove godine Grad Vukovar i Turistička zajednica Grada Vukovara okupljenima prezentiraju turističku i gastro-enološku ponudu hrvatskog Podunavlja. Tom prilikom se u tematskom šatoru „Turizam i priroda“ promovira nova brošura grada Vukovara te kulinarski specijaliteti i vina karakteristični za vukovarsko područje.

Vukovarsko-srijemsku županiju predstavljali su uz župana Božu Galića, direktorica Agencije za razvoj Hrast Gabrijela Žalac te voditelj projekta TLC Vuka Zvonimir Čordašić dok su Grad Vukovar uz gradonačelnika Ivana Penavu predstavljali pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Josip Ivančić, pročelnica za kulturu i turizam Marina Sekulić, viša stručna suradnica za turizam Davorka Krajnović, šef Protokola Tomislav Čorak, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić te direktorica Turističke zajednice Grada Vukovara Jasna Babić. U pratnji delegacije bili su i generalni konzul Konzulata RH u Stuttgartu Slavko Novokmet i vice-konzul Ivan Sablić te delegacija iz općine Orašje, predvođena načelnikom, Đurom Topićem.