Hanza media d.o.o. organizira nagradni natječaj pod nazivom „Izbor za najbolji EU projekt 2024.“

Svrha nagradnog natječaja je povećanje razine osviještenosti građana o dosadašnjem uspješnom korištenju EU sredstava i predstavljanju brojnih uspješnih projekata Europske unije financiranih od strane Europske komisije, Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, Norveškog financijskog mehanizma kao i sredstava Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).

Pravo sudjelovanja u nagradnom natječaju imaju županije i županijske razvojne agencije na području Republike Hrvatske. Svaka županija, odnosno županijska razvojna agencija može nominirati do tri projekta EU koji su provedeni na području županije ili projekte koje je provelo trgovačko društvo i/ili institucija sa sjedištem na području županije na kojima je županija partner, odnosno ustanova ili trgovačko društvo čiji je osnivač županija i/ili županijska razvojna agencija.

U izboru sudjeluju svi projekti EU provedeni i/ili završeni u 2022. i 2023. godini, odnosno koji su završeni do 31.01.2024. godine.

Prijave na nagradni natječaj dostavljaju se putem obrasca za nominaciju koji će se nalaziti na stranici www.jutarnji.hr. Nagradni natječaj traje u razdoblju od 24.06.2024. do 24.07.2024.

Odabir pobjednika provest će žiri sastavljen od sedmero predstavnika, među kojima su predstavnici Hanza Media d.o.o., predstavnici Hrvatske zajednice županija, predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, predstavnik portala Župan.hr i predstavnik Ureda europskog parlamenta u Hrvatskoj. Između dostavljenih projekata, žiri će prema kriterijima ocjenjivanja izabrati finaliste koji ulaze u drugi krug.

Drugi krug izbora provodit će se u razdoblju od 1.8.2024. do 21.8.2024., a tijekom kolovoza i rujna bit će objavljene priče o izabranim finalnim projektima, te će se paralelno s time održavati glasovanje publike.

U drugom krugu natjecanja žiri će od svih finalista izabrati pobjednike (prva tri mjesta) u pet kategorija:

  • doprinos obrazovanju, znanosti i inovacijama
  • doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici
  • doprinos prekograničnoj suradnji
  • doprinos poduzetništvu
  • izbor projekta po glasanju građana

Dostavljene projekte stručni će žiri ocijeniti ocjenama od 1 do 5 i to prema sljedećim utvrđenim kriterijima:

  • utjecaj na život lokalnog stanovništva
  • utjecaj na život hrvatskih građana u cjelini
  • stupanj inovativnosti projektne ideje
  • održivost projekta
  • utjecaj na razvoj novih proizvoda i usluga

Sve finalne projekte stručni će žiri ocijeniti najkasnije do 12. rujna 2024. godine, a dobitnici nagrada bit će objavljeni početkom listopada 2024. godine.