Hrvatski premijer Andrej Plenković i premijerka Srbije Ana Brnabić svečano su otvorili novoizgrađeni Hrvatski dom – Maticu u Subotici koji je novo sjedište svih Hrvata u Srbiji, posebice Slavonaca, Srijemaca i Bunjevaca. Projekt je u potpunosti financirala Vlada RH s iznosom od 1,9 milijuna eura.

„Drago mi je susresti se s hrvatskom zajednicom u Srijemskoj Mitrovici, srijemskim biskupom koadjutorom mons. Svalinom i predstavnicima župe sv. Dimitrija. Hvala vam što skrbite o očuvanju hrvatskog identiteta i kulture“, rekao je premijer Plenković dodavši kako Vlada Republike Hrvatske pruža snažnu podršku Hrvatima u Srbiji.

U prostorijama Hrvatskog doma djelovat će Hrvatsko nacionalno vijeće, Novinsko izdavačka ustanova „Hrvatska riječ“ i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, a sve s ciljem očuvanja identiteta hrvatskog naroda te razvitka kulturnog i društvenog života hrvatske zajednice u Srbiji.

Na svečanoj akademiji proslave Dana rođenja biskupa Ivana Antunovića – praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji koja se održala u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici dodijeljene su nagrade i priznanja učenicima koji su postigli iznimne uspjehe na natjecanjima.

Svečanom otvorenju i akademiji prisustvovali su i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, predsjednica Odbora za Hrvate izvan RH u Hrvatskom saboru i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Zdravka Bušić, te brojni drugi dužnosnici među kojima je bio i zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Franjo Orešković.