U Soljanima su danas u organizaciji Udruge Plod, koja okuplja proizvođače voća i povrća s područja općine Vrbanja održani drugi po redu Dani polja lubenice.

Riječ je o događanju koje ima za cilj predstaviti i ukazati na najnovija proizvodna dostignuća, tehnologiju i probleme s kojima se susreću proizvođači voća i povrća u Slavoniji, a u ovom slučaju se to odnosi na proizvođače lubenica.

Na području općine Vrbanja ove godine je posijano oko 50 hektara ovog vrlo traženog i u proizvođaćkom smislu zahtjevnog, ali i visokoprofitabilnog poljoprivrednog proizvoda.

Planirani urod na spomenutim površinama procjenjuje se na preko 2000 tona i uglavnom je već i dogovoren plasman prema svim velikim trgovačkim lancima u Republici Hrvatskoj.

Dan polja lubenice je i ove godine organiziran na pokusnim i proizvodnim poljima OPG Stjepana Ćurdo iz Soljana na kojima se moglo vidjeti da proizvođači povrća iz Vukovarsko-srijemske županije mogu biti primjer mnogim drugim proizvođačima povrća, kako u primjeni suvremenih tehnoloških dostignuća koja prate ovu proizvodnju, tako i u smislu konkurentnosti njihovih proizvoda na vrlo zahtjevnom domaćem tržištu.

Ovu manifestaciju već tradicionalno sponzorski i donatorski prate Općina Vrbanja i tvrtka Syngenta, čiji je proizvodni asortiman i najzastupljeniji kod naših proizvođača.

Vukovarsko-srijemska županija posljednjih godina ulaže također značajna sredstva i trud kako bi podigla proizvodnju voća i povrća, kako u kvalitativnom, tako i kvantitativnom smislu, a osobito u smislu povezivanja proizvođača u klastere u druge oblike udruživanja, s ciljem zajedničkog nastupa prema kupcima gotovih proizvoda  i dobavljačima repromaterijala.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije na 2. Danima polja lubenice u Soljanima bio je nazočan v.d. pročelnika UO za gospodarstvo Zdenko Podolar.