U Rovinju je održana završna svečana večer Dana hrvatskog turizma na kojoj su dodijeljene Godišnje hrvatske turističke nagrade, nagrade za najbolje u turizmu Hrvatske u 2023. Novim šampionom hrvatskog turizma proglašen je Dubrovnik, titulu najboljeg turističkog događaja godine odnijeli su Đakovački vezovi, dok je u kategoriji Ljudi u turizmu Godišnja nagrada „Anton Štifanić“ dodijeljena Javnoj ustanovi Baraćeve špilje za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području općine Rakovica.

Godišnju nagradu „Anton Štifanić“, pojedinac osvojio je ravnatelj Uprave za razvoj poduzetništva, investicije i konkurentnost turističkoga gospodarstva pri Ministarstvu turizma i sporta Robert Pende dok je Nagrada za životno djelo uručena znanstvenoj savjetnici u trajnom zvanju u Institutu za turizam Sandi Čorak.

Hrvatska turistička zajednica dodijelila je i tradicionalnu nagradu Čovjek, ključ uspjeha – djelatnik godine pojedincima u 19 kategorija, dok je Ministarstvo turizma i sporta dodijelilo nagradu za održivost „Naturally yours“ koja je ove godine pripala ACI-ju.

Godišnje hrvatske turističke nagrade u ovoj su se godini dodjeljivale prema novom konceptu, odnosno novim kategorijama koje su definirali Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora. Riječ je o 15 kategorija, odnosno nagrada za turistički događaj godine, turistički aranžman godine, gastronomski doživljaj godine, hotel i kamp godine, a dodijeljene su i nagrade u aktivnom, kulturnom, nautičkom, poslovnom, ruralnom te zdravstvenom turizmu, kao i nagrade za unique smještaj godine i turističku destinaciju godine.

Svečanosti dodjele nagrada u ime Vukovarsko-srijemske županije prisustvovala je pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Tamara Kalistović.