Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić posjetio je danas Vukovarsko-srijemsku županiju te je održan radni sastanak u Palači Srijem u Vukovaru, sa županom Božom Galićem i drugim čelnicima jedinica lokalne samouprave, na kojem su razgovarali o gospodarstvu i tržištu rada, o visokoj nezaposlenosti u županiji, posebice mladih.

Najavljeno je kako se, početkom ožujka ove godine, kreće s redefiniranim mjerama aktivne politike zapošljavanja, u iznosu većem od 1,5 milijardi kuna. Većina mjera na ovom području provodi se u sklopu stručnog osposobljavanja, bez zasnivanja radnog odnosa, te javnih radova.

“Upravo su Vukovarsko-srijemska županija, gradovi i općine velikim dijelom korisnici tih mjera, a izneseni su problemi u provedbi mjera koje su korisnici imali u proteklom periodu, za čijim će se rješenjima tragati u nadolazećem razdoblju. Činjenica je da se ovdje najviše koristi mjera stručnog zapošljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, kao i javni radovi.” – rekao je ministar Ćorić.

Najavljene mjere na tržištu rada trebale bi ispraviti neravnoteže koje na tržištu rada postoje, a što potvrđuje i podatak da je u evidenciji nezaposlenih 243.000 osoba, a ponuđeno je samo 16.000 radnih mjesta.

Ministar Ćorić predstavio je neke novitete u radu ministarstva. Prije svega odnosi se na smanjenje procedura pri korištenju mjera ministarstva.

„Naravno da se postavlja pitanje kakve će rezultate postići te mjere. S obzirom na projekcije rasta gospodarstva i prilike koje se otvaraju tijekom 2017., nadamo se da će se one osjetiti u povećanju broja zaposlenih krajem 2017. u odnosu na 2016. godinu.“ izjavio je ministar Ćorić

Župan Galić je izrazio je zadovoljstvo razgovorima, posebice najavom da će se otkloniti poteškoće u provedbi nekih od mjera te je istaknuo: „Mislim da je program cjelovit i dobar,  i drago mi je da je ove godine predviđeno nešto više sredstava te se nadam da će mjere aktivnog zapošljavanja doprinijeti povećanju zaposlenosti u našoj županiji.“