U organizaciji Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Ministarstva turizma, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca i Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, održani su „Dani poslova u turizmu“, u Sportskoj dvorani Gradski vrt u Osijeku.

Događanje je službeno otvorio ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, a nazočio je i župan Božo Galić.

Već treću godinu zaredom, „Dani poslova u turizmu“ prilika su da brojni poslodavci predstave otvorena radna mjesta te se povežu s nezaposlenim osobama koje se na jednom mjestu mogu informirati o mogućnostima za zapošljavanje i razvoj karijere u turizmu.

Svrha događanja je osigurati bolju vidljivost zanimanja u turizmu te upoznati javnost s mogućnostima zapošljavanja koje pruža turistički sektor.

Cilj ove manifestacije je na jednom mjestu okupiti poslodavce i one koji traže posao – nezaposlene osobe, učenike završnih razreda srednjih ugostiteljskih škola te ostale zainteresirane za rad na sezonskim poslovima poput konobara, kuhara, recepcionara ili pomoćnih poslova.

Okupilo osamdesetak najznačajnijih poslodavaca u turizmu u Hrvatskoj, a očekuje se oko 5000 tražitelja posla, što je otprilike na prošlogodišnjoj razini, ali znatno manje nego na prvom izdanju manifestacije. Na sajmu su se i ovaj put predstavile velike turističke tvrtke poput Plave lagune, Istraturista, Valamara, Maistre, Solarisa, ali i manje tvrtke i hoteli te ugostiteljski objekti diljem obale, koji su tražitelje posla informirali o mogućnostima zapošljavanja te s nekima obavili intervjue na ovom sajmu.

Ovom prigodom predstavljene su mjere aktivne politike zapošljavanja u turizmu, te su održane radionice na temu zapošljavanja u turističkom sektoru.

U razgovoru s nekoliko predstavnika turističkih poslodavaca moglo se saznati kako je sve veća potražnja za radnom snagom te su u tom smislu gotovo svi počeli nuditi posebne povlastice potencijalnim radnicima, od startnih plaća od 5000 kuna, osiguranog smještaja, tri obroka i osiguranog prijevoza na posao, a sve više poslodavaca svojim sezoncima nudi i mogućnost stalnog zaposlenja.