Vukovarski vodotoranj simbol je snage, otpora i borbe za bolju budućnost

Vodotoranj u Vukovaru u Domovinskom ratu bio je pogođen s više od 600 projektila, ali nije srušen. Time je postao simbol Grada Vukovara, ali i svih onih koji su sudjelovali ili proživjeli obranu u Domovinskom ratu. Imajući na umu njegovu važnost, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava početkom ove godine pokrenuo je akciju „Vukovarski vodotoranj – Simbol hrvatskog zajedništva“ koju je svojim pokroviteljstvom prihvatila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.  Do sada su se u projekt uključili brojni građani, ustanove, udruge, škole diljem Hrvatske, ali i gradovi, općine i županije (Međimurska, Zadarska, Zagrebačka, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska županija), a u obnovi će sudjelovati i Hrvatska zajednica županija.

„Donatori su osobe i zajednice iz svih segmenata hrvatskog društva, ali ponajviše su to ljudi velikog srca iz svih hrvatskih krajeva i svijeta. To nas ohrabruje i drži uvjerenja kako ćemo uspjeti u hrvatskom zajedništvu.“ – naglasio je gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava.

Važnost ovog simbola zajedništva prepoznali su i članovi Hrvatske zajednice županije. Članovi Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održanog u Zadru, odlučili su da će Zajednica donacijom od 200.000,00 kuna podržati obnovu vodotornja u Vukovaru.

„Važno je da se gradovi, općine, županije, a samim time i Hrvatska zajednica županija, kao i cijela Hrvatska, uključe u obnovu ovog simbola snage, otpora i borbe za bolju budućnost. Ovo nije samo akcija doniranja u obnovu spomenika gradu Vukovaru, ovo je akcija obnove zajedništva među hrvatskim građanima.“ – rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije, Goran Pauk.

Na vidljivom mjestu na vodotornju nalazit će se popis svih donatora, a on će za posjetu biti dostupan svim građanima. Najavljen je i gradnja vidikovca na vrhu vodotornja, a rupe od projektila ostat će dio vodotornja iako će biti prekrivene staklenim stjenkama kako bi štitile od vremenskih nepogoda. Nekadašnje spremište za vodu bit će memorijalna soba s ekranima na kojima će biti moguće pogledati povijesne filmove o Domovinskom ratu.

„Osjetno je ujedinjenje građana Hrvatske ali i dijaspore kroz ovu akciju obnove vodotornja. Drago mi je da se i Hrvatska zajednica županija uključila u akciju obnove.“ – istaknuo je Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije.

Ukupni iznos prikupljen na račun Grada Vukovara iz dana u dan raste, a iznos potreban za prenamjenu i obnovu vodotornja procjenjuje se na oko 20 milijuna kuna. Građani koji se žele uključiti u obnovu vodotornja sredstva mogu donirati na račun: IBAN HR6525000091501143536, MODEL HR24, POZIV NA BROJ 7765-OIB UPLATITELJA, OPIS: PROJEKT VODOTORANJ, Uplate iz inozemstva vrše se na navedeni IBAN uz SWIFT CODE/ BIC Hypo Alpe Adria Bank d.d. Zagreb: HAABHR22