U razdoblju od 13. do 21. svibnja ove godine u pet gradova Vukovarsko-srijemske županije održava se 29. po redu Festival glumca. Nakon dvije pandemijske godine predstave se vraćaju kazališnoj publici u Vinkovcima, Vukovaru, Županji, Iloku i Otoku. U organizaciji Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Umjetničke organizacije Asser Savus, a po izboru ovogodišnjeg izbornika Festivala, kazališnog, filmskog i televizijskog glumca Davora Svedružića bit će izvedeno 19 predstava. Svečanost otvorenja održat će se u Gradskom kazalištu Joza Ivakić u subotu, 14. svibnja, u Vinkovcima, ovogodišnjem gradu domaćinu sa predstavom splitskog Kazališta Playdrama „Sretna ne bila“ u režiji Helene Petković.

HNK Zagreb prikazat će predstavu Miroslava Krleže “U agoniji”, u režiji Ivice Buljana, a u suradnji sa zagrebačkim Teatrom Erato igrat će i predstavu “Kad svijeće dogore”, u režiji Branka IvandeZagrebačko gradsko kazalište Komedija predstavit će se s predstavom “Treba se znati ponašati” u režiji Tomislava Pavkovića, dok će Molierovog Škrtca” izvesti Satiričko kazalište Kerempuh, u režiji Dore Ruždjak Podolski. Među izabranim je i predstava Jure Karasa “Realisti”, u režiji Matka Raguža i Teatra Exit. Kazalište Planet Art iz Zagreba i Zagrebačko gradsko kazalište Komedija dolaze s predstavom “Korak po korak”, u režiji Marka Torjanca, a publika će moći vidjeti i predstavu “Bila je to ševa” Glumačke družine Histrion nastale u režiji Lee Anastazije FlegerUO Kazališna družina Rebel iz Zagreba predstavit će svoj “Krizni stožer” u režiji Mirana Kurspahića i Rone Žulj. “Kukci… Zaustavljena priča” predstava je s kojom će na ovogodišnjem Festivalu gostovati HNK Split, u režiji Saše AnočićaGradsko kazalište mladih Split donosi predstavu “Psi, pare, pištolji” nastalu prema “Medvjedu” i “Prosidbi” A. P. Čehova, a u režiji Ivana Plazibata. Na repertoaru Festivala je i Shakespearov “San ljetne noći”, u režiji Tamare Damjanović, koji će izvesti HNK Osijek, dok će se HNK Varaždin predstaviti s predstavom “Matiaš Grabancijaš Dijak”, u režiji Krešimira Dolenčića. U režiji Vinka Radovčića Drama Plus Zadar igra predstavu “Tko je ubio mog oca”, a Kazalište Virovitica stiže s “Alabamom”, nastale u režiji Darija Harjačeka. Na ovogodišnjem Festivalu glumca je i zajednička predstava “Tena” Gradskog kazališta Joza Ivakić VinkovciGradskog dramskog kazališta Gavella Zagreb, Ludens Teatra iz KoprivniceGradskog kazališta Požega i Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar. U izvedbi zagrebačkog kazališta Mala scena predstava je za djecu i mlade “Aut” Paška Vukasovića, dok će Gradsko kazalište Žar ptica iz Zagreba predstaviti svoju “Malu Fridu”, u režiji Anice Tomić. Među predstavama za djecu i mlade je još Andersenovo “Carevo novo ruho” Gradskog kazališta Požega, u režiji Ružice Maurus.

Po završetku Festivala dodijelit će se nagrade “Fabijan Šovagović” za najbolju glumicu i glumca te nagrade “Ivo Fici” i “Nada Subotić” za najbolja glumačka ostvarenja mladih glumaca do 28. godine. Nagrada “Nevenka Filipović” dodijelit će se za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavi za djecu i mlade, a nagrada “Vanja Drach” za najbolju predstavu u cjelini. O nagradama će odlučivati članovi ocjenjivačkog suda u kojemu su Perica Martinović, Anita Schmidt i Vanja Ćirić.

Festivalsko vijeće Festivala glumca dodijelit će nagradu “Ivo Gregurević” za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu te nagradu “Zvonimir Torjanac” za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca.

Domaćin Festivala su Grad Vinkovci i glumac Filip Radoš.