Vukovarke i Vukovarci, ali i svi stanovnici Republike Hrvatske, danas se prisjećaju najtežih, ali najponosnijih trenutaka u novijoj hrvatskoj povijesti. Dan kada je nakon 87 dana herojskog otpora slomljena obrana grada koji su potom okupirali JNA i srpske paravojne postrojbe počinivši brojne zločine nad civilima i braniteljima u potpuno razrušenom Vukovaru.

Program pod nazivom „Vukovar – moj izbor i u dobru i u zlu“ započeo je u dvorištu vukovarske bolnice, a nastavljen je Kolonom sjećanja dugom 5,5 km do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata u kojoj je, prema procjenama Grada Vukovara, hodalo oko 150 tisuća ljudi iz cijele Hrvatske. Kolonu su predvodili hrvatski branitelji s članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja na čelu s pripadnicima HOS-a koji su branili Grad heroj, mjesto posebnog domovinskog pijeteta.

Ne Memorijalnom groblju počast žrtvama polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković s ratnim zapovjednicima i članovima obitelji poginulih, ubijenih, nestalih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović s izaslanstvom, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković s izaslanstvom, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine NJ.E. Denis Bećirović s izaslanstvom, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić s izaslanstvom te gradonačelnik Vukovara Ivan Penava s izaslanstvom.

Molitvu je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons.dr. Đuro Hranić, dok je svetu misu za sve žrtve Domovinskog rata predvodio apostolski nuncij u RH mons. Giorgio Lingua.