U ovogodišnjem gradu domaćinu Iloku, u prepunom Slovačkom domu, svečano je otvoren 30. Festival glumca. Jedini je to festival posvećen glumcu te njegovu stvaralaštvu i upravo se on nalazi u središtu – glumci su u ulogama izbornika, domaćina Festivala, kao i ocjenjivačkog suda. „Kako to sami glumci običavaju reći, najposebniji festival, festival posvećen glumcu, festival na kojemu se oni, osim što glume, vrlo ugodno osjećaju, druže i zabavljaju. Festival je počeo kao želja i potreba glumaca da ljudima ovoga kraja u teškim vremenima na trenutak maknu pozornost sa svega što se događalo i evo potrajao je do danas. Svake godine dolaze novi glumci, svake godine ih je sve više, mi ih puna otvorena srca dočekujemo i tako će to biti i dalje“, rekao je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Organizaciju Festivala potpisuju Hrvatsko društvo dramskih umjetnika iz Zagreba i Umjetnička organizacija “Asser Savus” iz Vinkovaca. “Velika je ovo obljetnica za Festival glumca, najveći kazališni festival u Hrvatskoj. Posvećen je glumcu i glumačkoj kreaciji, oni nam rado dolaze svake godine, zbog čega smo izuzetno sretni“, istaknuo je Samir Raguž iz Umjetničke organizacije “Asser Savus”.

Ulogu izbornika jubilarnog Festivala glumca bez previše razmišljanja preuzeo je glumac Zijad Gračić. U tri mjeseca odgledao je 46 naslova za odraslu populaciju te 13 za djecu i mlade te po, kako sam ističe, svom dubokom uvjerenju i čistoj savjesti odabrao 13 naslova iz prve te dva iz druge grupe. Bio je spriječen prisustvovati svečanosti otvorenja, a u njegovo ime, pismo koje je napisao za ovu prigodu pročitala je potpredsjednica HDDU-a Perica Martinović. „Potrebno je puno hrabrosti, puno uvjerenja, htijenja, kreativnosti i predanosti da bi se što kvalitetnije izrazili sa scene. Dubokog sam uvjerenja da samo tako možemo barem na kratko, našoj vjernoj publici uljepšati i olakšati prolazak kroz ova turbulentna, složena vremena. Još jednom svima vama zahvaljujem na visokoj profesionalnosti, velikom trudu i predanosti tijekom vaših nastupa“, stajalo je u pismu, a na samom se kraju glumac obratio i „mladim snagama“ koji su ga zadivili snagom izraza te prikazom kvalitetnih, pametnih i zanimljivih kreacija. Dobrodošlicu okupljenima uputili su i ovogodišnji glumci domaćini Anja Šovagović Despot i Dragan Despot, a najbolje izvedbe i predstave odabrat će ocjenjivački sud: Mirela Brekalo PopovićMaro Martinović i Miroslav Čabraja.

Festival je u Iloku otvorila predstava “Beba” Kerekesh teatra, a cijeli će tjedan na kazališnim daskama i u druga četiri grada županije biti odigrano 15 predstava. Svečana dodjela nagrada i priznanja 30. Festivala glumca najavljena je za nedjelju. 21. svibnja, na imanju Principovac u Iloku.