Iločani oduvijek obilježavaju blagdan svetog Vinka, zaštitnika vinara i vinogradara, a manifestacija Vinkovo u Iloku se nakon dvije godine neodržavanja zbog pandemije ponovno održala ovog vikenda kako bi potvrdila svoj status najbolje vinske zabave. „Iznimna mi je čast biti kumom Iločkih podruma koji su simbol očuvanja hrvatske vinske tradicije koja na našim vinogradarskim položajima Principovac i Vukovo datira unazad više od dva tisućljeća.“ – rekao je župan Dekanić  koji je u petak, simboličnim rezanjem nekoliko trsova, označio početak vinogradarske godine i radova u vinogradu. U petak je, osim u programu Iločkih podruma, župan Dekanić sa izaslanstvom Vukovarsko-srijemske županije nazočio i programu obilježavanja sv. Vinka na imanju OPG-a Barbarić.

Organizatori ovogodišnje manifestacije i bogatog programa su mladi entuzijasti i članovi Udruge Visit Ilok, dok je pokroviteljstvom manifestaciju podržalo Ministarstvo turizma i sporta, Ministarstvo poljoprivrede, Vukovarsko-srijemska županija i Grad Ilok.

Ovu hvalevrijednu manifestaciju prepoznala je i prijateljska nam Dubrovačko-neretvanska županija čije je izaslanstvo predvođeno dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem boravilo ovoga vikenda u našoj županiji.

Osim radnog sastanka koji je održan u subotu u Iloku, gdje se razgovaralo o mogućoj suradnji dviju županija i turističkom potencijalu Vukovarsko-srijemske županije, upriličen i obilazak turističkog naselja „Stari podrum“.  Taj jedinstveni vinski objekt nasljeđe je i pokazatelj vrlo duge tradicije uzgoja vinove loze i proizvodnje vina. Osim nezaboravnog gastronomskog užitka, jedna od vrijednosti i atraktivnosti ovog turističkog naselja su dva vinska podruma iz 15. i 18. stoljeća. Oni više od pet stotina godina stvaraju i njeguju vrhunska vina te čuvaju dragocjenu arhivu. Nakon obilaska  „Starog podruma“ uslijedio je obilazak i srednjovjekovne jezgre, kao i crkve sv. Ivana Kapistrana te vanjskog dijela Franjevačkog samostana i Principovca.

Kako bi pokazali najljepšu sliku iločkog turističkog potencijala izaslanstva su sudjelovala na tradicionalnom blagoslovu vinograda vinarije Papak na Radošu, gdje je  prethodno vlasnik vinarije Mladen Papak održao kratku prezentaciju o svojoj ponudi, poslovanju i nagradama.

Uz župana Dobroslavića, izaslanstvo Dubrovačko-neretvanske županije činili su pročelnica UO za poslove Župana i Županijske skupštine Žaklina Marević, pročelnik UO za turizam, gospodarstvo i more Ivo Klaić, ravnateljica Regionalne razvojne agencije DUNEA Melanija Milić, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ Marijana Miljas Đuračić i direktorica Centra za poduzetništvo DNŽ Karmen Kutnjak. Ispred Vukovarsko-srijemske županije, uz župana Dekanića, nazočili su zamjenik župana Franjo Orešković, pročelnik Ureda župana Marko Dikonić, pročelnica UO za turizam i kulturu Tamara Kalistović, direktorica TZ VSŽ Majda Jakša, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima VSŽ Silvija Šokčević i ravnateljica Razvojne agencije VSŽ Zrinka Čobanković.

U nedjelju, na sam blagdan sv. Vinka, župan Dekanić nazočio je, u svojstvu kuma, na blagoslovu vinograda Poljoprivredne  zadruge „Lovas“.   Nakon toga je župnik Marin Putilin blagoslovio vinograde, te zajedno s vinogradarima i njihovim prijateljima zazivao Božji blagoslov za obilne plodove, prije svega bogato grožđe u godini koja je pred nama, ali i za zaštitu nasada od bolesti, mraza, tuče i svega onoga što može nanijeti štetu.

Istoga dana, blagdan sv. Vinka proslavljale su brojne iločke vinarije.