U organizaciji Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara i ove godine, u povodu Županijskih dana Zadarske županije i početka obilježavanja Dana Grada Vukovara, u Hrvatskom domu u Vukovaru održala se Smotra klapa Zadarske županije.

Ova Smotra je poklon Zadarske županije i Udruge zadarskih klapa svim žiteljima prigodom Dana grada Vukovara.

Svi sudionici na ovogodišnjoj Smotri klapa pokazali su ono što imaju i znaju, a to je prije svega kultura i baština te klapsko pjevanje.

Na Smotri nastupilo je 9 klapa: ženske klape: Kapric, Luna, Murtelice i Garofuli, muške klape Kožino, Kontrada , Koporan i Timbar te mješovita klapa Maraška.

Ove godine gost Smotre je Ivica Sikirić-Ićo koji je odrastao  u svijetu klapske glazbe, budući da su se njegovi roditelji i članovi šire obitelji bavili  klapskim pjevanjem, a on sam pjevao je u poznatoj klapi „Trogir“.

Klape su svojom pjesmom povele publiku u čaroban i jedinstven svijet fuzije glasova, harmonije koju mogu dočarati jedino majstori klapskoga pjevanja koje je jedinstveno na svijetu.

– Drugu godinu je Zadarska županija poklonila Vukovarsko-srijemskoj županiji i gradu Vukovaru Smotru klapa koja je dočarala ljepotu klapske baštine, onoga što nas razlikuje od svih na ovom svijetu. Između Zadra i Vukovara ima puno poveznica kada je riječ o Domovinskom ratu a danas jedni drugima pomažemo, a jedan od tih oblika je i klapska pjesma koja živi u svima nama – i među onima koji je pjevaju, ali i među onima koji je slušaju – istaknula je voditeljica Smotre  Vlatka Vučić Marasović.

Miris mora, dašak maestrala i zatvorene oči kako bi se što bolje dočarala glazba, ovaj događaj bio je melem za dušu i srce svima koji su došli i slušali Smotru klapa.

Koliko je bilo dobro na Smotri u prilog tome govori i činjenica kako je publika kraj koncerta dočekala na nogama i zajedno pjevala s klapama.

Samoj Smotri prethodilo je otvaranje izložbe „Ruke moje nane“ Foto kluba Pag. Radi se o 40 fotografija paške čipke i  starih Paškinja (u paškom dijalektu „nana“)  u tradicionalnoj odjeći „fuštanima“. To je svojevrsna uspomena na prošlost Paškinja koje su svojim vrijednim rukama šile čipku i tu vještinu prenosile na nove generacije. Fotografije su nastajale godinama i mnoge od tih Paškinja nisu više žive.

Na otvorenju izložbe sve nazočne pozdravili su predsjednik Županijske skupštine Antun Žagar  i zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček, koji su izrazili veliko zadovoljstvo što su klape iz prijateljske nam županije došli u našu županiju i grad Vukovar kako bi nam donijeli prekrasan dar.

Danas, u nedjelju, zadarske su klape pjevale na svetoj misi u Crkvi svetog Filipa i Jakova u Vukovaru. I kroz misno slavlje klape su predstavile Zadarsku županiju jer su pjevali pjesme koje se pjevaju u crkvama na području Zadarske županije, i na način kako se pjeva u našim crkvama.

Nakon misnog slavlja klape su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odale počast žrtvama Domovinskog rata na spomen obilježju masovne grobnice na Ovčari i Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.