U četvrtak, 19. listopada 2023., utvrđena su dva pozitivna nalaza afričke svinjske kuge u zoni ograničenja. Od utorka 17. listopada na području Osječko-baranjske županije nije zabilježen niti jedan pozitivan slučaj.

Ministarstvo poljoprivrede je u e-savjetovanje pustilo tri nova programa potporeradi ublažavanja posljedica od afričke svinjske kuge.

Riječ je o Nacrtu Programa potpore gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe naređenih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge vrijednosti 5 milijuna eura, Nacrtu Programa potpore za očuvanje proizvodnje prasadi na području zone ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske kuge vrijednosti 2 milijuna eura i Nacrtu Programa državne potpore za ublažavanje gubitaka nastalih u objektima za klanje i preradu svinjskog mesa na području zone ograničenja vrijednosti 1 milijun eura. 

S obzirom na žurnost donošenja provesti će se skraćeno e- savjetovanje, za prva dva programa u trajanju od sedam, a za treći program u trajanju od 15 dana.