Teme Foruma napušteni objekti, specijalne zone i regionalna samouprava 

Važan gospodarsko-diplomatski susret hrvatskih i poljskih predstavnika peti put zaredom otpočeo je danas u Dubrovniku, a trajat će do sutra.Na Forumu će se otvoriti teme revitalizacije napuštenih industrijskih i gospodarskih objekata, specijalnih ekonomskih zona te regionalne samouprave kao zamašnjaka razvoja malog i srednjeg poduzetništva. Priče o uspjehu poljskih startup tvrkti te primjere dobre prakse predstavit će poljski gosti. Za sutra je planiran važan susret hrvatskih i poljskih gospodarstvenika na Hrvatsko-poljskom gospodarskom forumu u organizaciji Hrvatske zajednice županija i Hrvatske gospodarske komore.

„Godine svjetske gospodarske krize odrazile su se na stanje u gospodarstvu većine zemalja, pa tako i Hrvatske. Kriza nije pitala za radna mjesta, nije pitala za bruto nacionalni dohodak, niti za kvalitetu života u lokalnim zajednicama. Poljska je u ekonomskoj krizi uspjela zadržati rast bruto nacionalnog dohotka što je dokaz da Hrvatska uči i nastavit će učiti od najboljih.  Suradnja naših zemalja na svim je poljima izvrsna, naši gospodarstvenici i poduzetnici prepoznati su na poljskom tržištu i obratno. Brojni bilateralni susreti dokazuju čvrstu povezanost, prijateljstvo i želju da zajedno postignemo više.“ – izjavio je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan, Goran Pauk.

„Ovo je naš peti susret i svakako možemo reći kako s Hrvatskom imamo uspješnu suradnju. Potičemo poljske i hrvatske poduzetnike na međusobnu poduzetnčku suradnju i zalažemo se za ulaganja poljskih gospodarstvenika u Hrvatskoj. S poljskim pozitivnim primjerima želimo Hrvatskoj pomoći po pitanjima regionalne politike i razvoja, ali i malog i srednjeg poduzetništva.“ – dodao je i predsjednik Saveza vojvodstava Republike Poljske, Olgierd Geblewicz.

Uz visoko pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske i predsjednika Republike Poljske, pokrovitelji Foruma su i predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner te predsjednik Senata Republike Poljske Stanisław Karczewski koji je izrazio zahvalu i zadovoljstvo oko suradnje s Hrvatskom.

Osim gospodarske i ekonomske važnosti, Forum je pokazatelj i nastavka prijateljskih odnosa Poljske i Hrvatske, zemalja koje, osim sličnog mentaliteta, dijele i slične izazove vezane uz gospodarska pitanja i regionalni ustroj.

Forum već petu godinu zaredom organiziraju Hrvatska zajednica županija i Savez Vojvodstava Republike Poljske. 

Ispred Vukovarsko-srijemske županije nazočio je župan Božo Galić, v.d. pročelnice Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i EU poslove Kristina Černok i direktorica Agencije za razvoj VSŽ Gabrijela Žalac, te zamjenica pročelnice Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i EU poslove Zrinka Čobanković i  voditelj Odjela za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, ljudskih resursa i tržišta rada Goran Koprivnjak.