Ovom manifestacijom želi se promovirati priča o našoj autohtonoj pasmini, o crnoj slavonskoj svinji odnosno – fajferici, koja je sve popularnija, s jedne strane zahvaljujući medijima, a opet s druge strane zahvaljujući neospornoj kakvoći mesa, jer se uzgaja na otvorenom, i potencijalu koji se može ostvariti za mala poljoprivredna gospodarstva, ali i za turizam pa i gospodarstvo u cjelini.

Svemu tome doprinosi i projekt LENA, kojega provodi Vukovarsko-srijemska županija a kojim ćemo Europsku uniju upoznati s fajfericom, jer njezini proizvodi, pored okusa i čula, prepoznatljive su kvalitete, ali i dodane vrijednosti, koju nije uvijek moguće platiti novcem.

Na Gastro show biti će predstavljanje crnih užitaka! Zato što će se pored crnih slavonskih svinja uživati u crnom vinu, crnim pivima, crnoj čokoladi i slasticama sa crnim makom, a bit će prilike poigrati se i s hrvatskim ovčarom, neizostavnim crnim psom svakoga svinjogojca. Upoznati će se s kandžijašima te provozati u svečanim seljačkim kolima s vranim lipicancima. I još puno toga!

Uz kušanje nekoliko jela od autohtone crne slavonske svinje, biti će demonstracija i pripremanje hrane, a održavati će se i radionice, edukativni programi te zabavni i sportski programi.

I zato u Drenovce je stigao Tomislav Špiček, jedan od najpoznatijih zagrebačkih profesionalnih kuhara i sudionika u kulinarskim showovima. Pripremit će najslasnije zalogaje, spojiti izvorno i ekskluzivno, izvrsno i neočekivano i prirediti pravi užitak za nepca. Ondje će biti i Mario Meštrović, jedan od poznatih hrvatskih sommeliera koji odlično komunicira i trudi se detaljno poznavati namirnice, gastronomiju, ugostiteljstvo.

Župan Božo Galić svečano je otvorio manifestaciju.