U dvorcu Eltz u Vukovaru održana je Treća konferencija Zajednice povratnika hrvatskog Podunavlja, posvećena obilježavanju 25. godišnjice završetka mirne reintegracije, uspješne misije Ujedinjenih naroda koja je zaustavila rat na našem području i omogućila svima koji su protjerani povratak u svoje domove.

Predsjednik Zajednice povratnika Vukovarsko-srijemske županije i potpredsjednik Zajednice povratnika hrvatskog Podunavlja Juraj Mihajlović istaknuo je kako su njihovi ciljevi naknada ratne štete na temelju potpisanih sporazuma o normalizaciji odnosa između Republike Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije te Erdutskog sporazuma, isto kao i procesuiranje ratnih zločinaca, pronalazak nestalih osoba i naknada štete logorašima.

U sklopu obilježavanja, predavanje „Mirna reintegracija – vizija budućnosti“ održala je Sandra Cvikić iz Instituta Ivo Pilar u Vukovaru, prikazan je kratki dokumentarni film „Mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja“ te je postavljena izložba 110 fotografija „Pravo na dom“, autora Branka Peka i Ane Holjevac Tuković.

U ime Vukovarsko-srijemske županije, događaju je prisustvovao savjetnik župana Andrija Matić.