Treću godinu zaredom županijska tvrtka Agroklaster provodi europski projekt „Povezivanje lokalnih gospodarstava prema mladim i starijim skupinama na području Vukovarsko-srijemske županije”. Cilj projekta je posredstvom tvrtke Agroklaster povezati proizvođače poljoprivrednih proizvoda s područja VSŽ i ciljane skupine, kupce domaćih proizvoda – dječje vrtiće, bolnice, domove za starije i nemoćne, osnovne škole i druge ustanove putem kratkih lanaca opskrbe.

Provedba projekta započela je u veljači 2022. godine, u svrhu otkupa proizvoda od lokalnih proizvođača uključenih u projekt, te povećanje potražnje za njihovim proizvodima za 10 posto u svakoj godini provedbe. Naglasak je stavljen na proizvode poput oraha, lješnjaka, jaja, meda, pekmeza i soka od jabuka.

Projekt „Povezivanje lokalnih gospodarstava prema mladim i starijim skupinama na području VSŽ“ dijelom je Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, u trajanju od 36 mjeseci, a njegova vrijednost iznosi gotovo 100 tisuća eura. Dosad su u okviru projekta otvorena dva prodajna mjesta u Soljanima i Lovasu, postavljen je samoposlužni aparat s domaćim proizvodima ispred zgrade VSŽ u Vinkovcima, otvorena su dva radna mjesta, nabavljeno je kombi vozilo, te su izrađene mrežna stranica i brošure.

Nositelj projekta je tvrtka Agroklaster, a partneri na projektu su Ured za međunarodnu suradnju TINTL, poljoprivredni obrt Sovar, OPG Slavica Dumenčić, Torzo d.o.o. i OPG Vlatko Glavašić.