Svake godine štićenici Doma za starije i nemoćne Vinkovci, dolazak ljepšeg vremena proslave druženjem na otvorenom, uz neizostavni roštilj. Pandemija koronavirusa tu je tradiciju na kratko prekinula, a ove su je godine umirovljenici ponovno dočekali otvorenih ruku.

„Tradicionalno svake godine u svibnju organiziramo jedan roštilj za korisnike. Ove godine učinili smo isto iako financijska situacija nisu baš najbolja, ali trud djelatnika je napravio svoje tako da smo uspjeli sve organizirati. Vrijeme nam je danas blagonaklono, neka ostane tako još nekoliko sati da ne bude kiše i bit će sve super“, rekao je ravnatelj Doma mr.sc. Krešimir Markić dodavši kako trenutno imaju 219 korisnika, od mogućih 220 mjesta. Na listi čekanja trenutno se nalazi 750 osoba, a oko 40 se popunjava godišnje. Ističe kako ljudi tek kada ostare shvate prave vrijednosti i upravo ih zbog toga ovakva druženja i događaji posebno vesele.

Ovakva druženja, na veselje svih korisnika i djelatnika, podržava i osnivač Doma, Vukovarsko-srijemska županija. „Došli smo ih podržati i razveseliti. Prilika je ovo za druženje s umirovljenicima, da poslušamo što ih veseli, ali i da nam kažu kakve probleme imaju i što ih muči kako bismo, u okviru mogućnosti Županije, iste mogli riješiti“, rekao je pročelnik Ureda župana Marko Dikonić koji je, uz pročelnika Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Marija Adamovića, prisustvovao događaju. Istaknuli su kako uvijek postoje planovi kada je starija populacija u pitanju upravo zbog osjetljivosti ove skupine ljudi, a Županija im pomaže kroz božićnice, uskrsnice, financijsku pomoć ugroženim umirovljenicima kojima je cenzus mirovine ispod prosjeka i slično. „Na navedenim mjerama intenzivno radimo i vjerujem da ćemo do kraja godine razveseliti velik broj umirovljenika s područja županije“, dodao je pročelnik Dikonić.

Koliko im ovakva druženja znače, istaknuli su i korisnici Doma. „Ovo mi je drugi roštilj u domu. Jako mi je lijepo ovdje, zahvalna sam ljudima koji nas služe i na hrani koja je odlična“, kazala je Kaja Vidović dodavši kako jako vole ovakve aktivnosti iako kroz cijelu godinu imaju razna druženja, a posebno ju veseli odlazak na kavu u grad svakog petka.  Svoje oduševljenje vinkovačkim Domom iskazao je i Marin Benčević. „Već sam osam mjeseci u domu i moram reći kako mi se sve sviđa. Nikad nisam bezbrižnije živio nego sada, hrana je odlična, društvo još bolje, a spremamo se i ići na more čemu se posebno veselim“, zaključio je Benčević.