U Slovačkom domu u Iloku od 26. do 28. svibnja održavala se tradicijska manifestacija Matice slovačke Ilok i Slovačko kulturno-prosvjetnog društva “Ljudevit Štur” pod nazivom “Váľanie májového dreva”.

Program je započeo u petak otvorenjem izložbe Zidne kuharice – Likovni izričaji naših baka, subota je bila rezervirana za projekciju arhivskog filma MS Ilok „Váľanie májového dreva ’98“ dok je u nedjelju održan folklorni program članova MS Ilok i gostiju te rušenje svibanjskog drveta. Cilj je cjelokupne organizacije prikazati i dočarati tradicijsku kulturu i običaje Slovaka, a samo održavanje manifestacije govori koliki je značaj slovačke nacionalne manjine za lokalnu zajednicu i za cijelu Vukovarsko-srijemsku županiju jer njegovanje kulture doprinosi boljem i kvalitetnijem suživotu u lokalnoj zajednici.

Matica slovačka Ilok i Slovačko kulturno-prosvjetno društvo ‘’Ljudevit Štur’’ njeguju svoju tradiciju i kulturu dugi niz godina. Njihov doprinos iznimno je značajan za razvoj kulture nacionalnih manjina kao i očuvanje tradicijske kulture i baštine.

Na tradicijskoj manifestaciji “Váľanie májového dreva” u ime Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije prisustvovala je Anamaria Mišić.