Nakon što su u studenom 14. godinu za redom iz najjužnije hrvatske županije u onu najistočniju stigle mandarine, iz Vukovarsko-srijemske u Dubrovačko-neretvansku županiju stiglo je 10 tona jabuka raspodijeljenih u 672 gajbe i spremih za podjelu. Tradicionalna je to razmjena kao simbol velikog prijateljstva ove dvije županije, ali i humanog čina kojim se stanovnicima obje županije uljepšavaju božićni blagdani.

Delegacija Vukovarsko-srijemske županije predvođena županom Damirom Dekanićem u dubrovačkoj luci Gruž jabuke je predala dubrovačko-neretvanskom županu Nikoli Dobroslaviću. „Zadovoljni smo da se suradnja između dvije županije nastavlja pa i na ovaj način, darivanjem za Božić. Mi smo prije 14 godina krenuli s pošiljkom mandarina u Vukovarsko-srijemsku županiju, a naše kolege već šestu godinu našim sugrađanima poklanjaju jabuke. To je jedan način kako iskazati prijateljstvo, partnerstvo, dobru suradnju i razumijevanje između dvije županije i nastojat ćemo da se ta praksa održi”, rekao je župan Dobroslavić istaknuvši odličnu suradnju dvije županije na brojnim poljima.

U sklopu svog posjeta jugu Hrvatske, delegacija naše županije posjetila je općinu Konavle gdje je obišla Zavičajnu kuću u Čilipima, ponte Oštro i tvrđavu na Prevlaci, Sokol grad te Agroturizam Kameni dvori.

„Ovo nije samo međusobno darivanje, ovo je i prilika za upoznati ovaj kraj što smo i učinili lijepim izletom u Konavle. Osim toga, tijekom posjeta djelatnici naših službi, županijskih odjela pa i ustanova koje funkcioniraju pod okriljem Županije uistinu razmjene iskustva sa svojim kolegama što sasvim sigurno doprinosi boljim rezultatima s obje strane jer svatko ima svoje specifičnosti i puno se toga u interakciji može naučiti“, istaknuo je župan Dekanić.

Deset tona jabuka raspodijeljeno je na 80 adresa diljem Dubrovačko-neretvanske županije, odnosno Caritasu, udrugama koje se bave humanitarnom djelatnošću, domovima za starije, učeničkim domovima, dječjim vrtićima, zdravstvenim ustanovama i još mnogim drugima.

„Ovo je lijep običaj i donaciju smo dočekali s radošću. Mislim da je ovo jedna jako lijepa gesta pogotovo za udruge i njihove članove kojima će ovo uljepšati Božić“, veselo je rekla predsjednica Udruge mentalno oboljelih osoba iz Dubrovnika „Lukjernice“ Jadranka Vlatko dodavši kako ona za svoje korisnike planira napraviti štrudel od slavonskih jabuka jer je sigurna da će ih to itekako razveseliti.

Uručenju donacije prethodio je sastanak u palači Ranjina između predstavnika dviju županija, a na temu daljnje suradnje te razmjene iskustava, posebno rada na europskim projektima.