S ciljem jačanja položaja Hrvata u Republici Srbiji, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i ove je godine nastavilo s provedbom Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije u iznosu od 530.891 eura.
Program doprinosi osnaživanju pograničnog područja dviju zemalja, njihovom gospodarskom i sveukupnom razvoju, osigurava pretpostavke za jačanje konkurentnosti i ostvarenje razvojnih potencijala te potiče aktivaciju svih dionika na zajedničkom radu za dobrobit hrvatskog naroda u Republici Srbiji. Koncipiran je kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i regionalne razine te predstavlja podršku u unaprjeđenju kulturne, društvene, javne, komunalne, socijalne i okolišne infrastrukture.

„Za nastavak Programa u projekcijama Državnog proračuna za 2024. godinu predviđen je iznos od 2 milijuna eura, što su sredstva koja će dodatno osnažiti njegov učinak i otvoriti mogućnost financiranja većeg broja projekata“, naglasio je državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić istaknuvši kako je do 4. rujna 2023. otvoren Javni poziv na Interreg IPA programu prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija, u vrijednosti od 17,4 milijuna eura EU sredstava, što je svakako izvrsna prilika za daljnje razvijanje prekogranične suradnje.

U ime Vukovarsko-srijemske županije svečanosti je prisustvovao zamjenik župana Franjo Orešković.