Svečanom dodjelom nagrada i priznanja u Dvorani „Mladost“ u Županji, završio je 23. Festival glumca u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Festival glumca kazališna je manifestacija posvećena glumcu i glumačkom stvaralaštvu, koja je krenula kao Festival monodrame i komorne scene, a do danas se razvio u Festival koji želi naglasiti ključnu važnost glumca u kazališnom stvaralaštvu, radilo se o monodrami ili velikoj ansambl predstavi.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije svečanosti je nazočio  predsjednik Županijske skupštine Antun Žagar, a prisutni su bili i gradonačelnici Županje, Vinkovaca, Iloka, te predstavnici Grada Otoka i Vukovara, ispred Hrvatskog društva dramskih umjetnika nazočila je predsjednica Perica Martinović, i ispred Festivalskog odbora bio je predsjednik Joško Ševo.

Dodjeli nagrada nazočila je i izaslanica ministra kulture, zamjenica ministra, dr. sc. Ana Lederer. 

Ocjenjivački sud u sastavu: predsjednica Sanja Marin, i članovi Lidija Helajz i Draško Zidar, donio je odluke o ovogodišnjim laureatima.

Kako je istaknula predsjednica žirija Sanja Marin – Ove godine žiri je imao zbilja radosnu i tešku dužnost odabrati najbolje od najboljih. Radosnu s toga što je ovo bila toliko plodonosna godina, što smo vidjeli izuzetno puno odličnih predstava i velikih uloga, a teško zbog toga što smo ograničeni brojem nagrada. Nažalost nemamo toliko nagrada koliko imamo divnih glumaca i glumica. Budući smo i sami glumci iskreno smo se radovali svakom njihovom čudesnom glumačkom ostvarenju. Uživali smo u igri svojih kolegica i kolega i vođeni srcem donijeli sljedeće odluke o nagradama:

Nagrada za mladog glumca ili glumicu do 28 godina, koja nosi ime Ivo Fici, dodijeljena je Peri Eranoviću za monodramu „Priče iz Vukovara” u produkciji Umjetničke akademije u Splitu i Scene mladih Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.

Nagrada Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini dodjeljuje se predstavi “Bljesak zlatnog zuba” Mate Matišića u režiji Zorana Mužića i produkciji Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija.

Nagrada Fabijan Šovagović za najbolju glumicu dodjeljuje se Neli Kocsis za ulogu Laure Lenbach u predstavi “U agoniji” Miroslava Krleže, autorskom projektu Ozrena Grabarića, Darka Stazića i Nele Kocsis, u produkciji Centra mladih Ribnjak – Scena Ribnjak i Putujućeg kazališta – PUK iz Zagreba.

Nagrada Fabijan Šovagović za najbolju glumicu dodjeljuje se Anji Šovagović Despot za ulogu Violet Weston u predstavi “Kolovoz u okrugu Osage” Tracyja Lettsa u režiji Slađane Kilibarde i produkciji Gradskog dramskog kazališta “Gavella” iz Zagreba.

Nagrada Fabijan Šovagović za najboljeg glumca dodjeljuje se Marku Torjancu za ulogu Sigmunda Freuda u predstavi “Freudova posljednja seansa” Marca St. Germaina u režiji Marka Torjanca i produkciji Kazališta Planet Art iz Zagreba.

Nagrada Fabijan Šovagović za najboljeg glumca dodjeljuje se Jošku Ševi za ulogu šjora Paška Balancane u predstavi “Laživac” Marijane Nole u režiji Zorana Mužića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku.

Ocjenjivački sud, u sastavu Dubravko Mataković, Zdravko Dvojković i Branka Hlevnjak, dodijelio je Nagradu za najbolji kazališni plakat (koja se dodjeljuje trijenalno) Vanji Cuculiću za plakate predstava Gradskog dramskog kazališta „Gavella“ iz Zagreba. Dodijeljene su i dvije pohvale: Studiu Omazić za plakat predstave „Hinkemann“ Zagrebačkog kazališta mladih te Marinu Mimici za plakat predstave „Dobitnik“ Kazališta KNAP iz Zagreba.