U organizaciji Državnog arhiva u Vukovaru, Hrvatskog državnog arhiva i Vukovarsko-srijemske županije, održana je svečana promocija III. knjige iz edicije prvih sačuvanih zapisnika županijskih sjednica, pod nazivom “Srijemska županija – zapisnici sjednica 1767.-1771.”,  u velikoj županijskoj vijećnici u Palači Srijem u Vukovaru.

Knjiga ima 726 stranica, u njoj su transkripti sjednica koje su izvorno na latinskom jeziku, a na hrvatskom se donose sažetci skupštinskih zaključaka uz bogato izrađena imenska, predmetna kazala i znanstveni aparat koji pruža pomoć kod pretraživanja. U njoj je uključen i kratak povijesni pregled.

U ime vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića, sve nazočne pozdravio je zamjenik župana  Željko Cirba, i tom prigodom istaknuo kako sačuvani podaci i dokumenti iz tog perioda koji mogu posvjedočiti kako se radilo u Županijskoj upravi i koje su se odluke donosile za stanovništvo koje je živjelo na ovim prostorima.

Ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru Stjepan Prutki istaknuo je kako je knjiga nastala kao proizvod rada Hrvatskog državnog arhiva gdje se čuvaju izvornici ovih zapisnika i Državnog arhiva u Vukovaru. Financijski je potpomognuta sredstvima Ministarstva kulture ali i određenim sredstvima Vukovarsko-srijemske županije kao svojevrsnog baštinika tradicije i običaja ove stare kasno feudalne Srijemske županije, kao najvažnije i najdugovječnije administrativno – teritorijalne jedinice, odnosno tijela uprave, koja je sjedište imala u Vukovaru.

Zapisnici nose pregršt vijesti i kvalitetnih informacija, povijesnih vrela koji pružaju upliv u to kako su se razvijali javni, gospodarski, politički, vjerski, društveni i brojni drugi odnosi te daju podatke za urbanistički i komunalni razvoj srijemskih naselja u drugoj polovici 18. stoljeća, koji su obilježili to sudbonosno vrijeme i ukazuju na razvoj društvenih odnosa u našoj županiji.

O knjizi su govorili i: doc.dr.sc.Tomislav Galović s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, dr.sc.Maja Katušić iz Hrvatskog instituta za povijest, mr.sc.Ladislav Dobrica iz Hrvatskog državnog arhiva te Ivana Posedi iz Državnog arhiva u Varaždinu.