U Palači Srijem u Vukovaru ministar rada i mirovinskoga sustava mr. sc. Marko Pavić je uručio 18 novih ugovora u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – program za zapošljavanje žena“.

Svečano uručivanje ugovora održano je u nazočnosti župana Bože Galića, državne tajnice Katarine Ivanković Knežević, saborskih zastupnika Marijane BalićSteve Culeja i Davora Miličevića, ravnatelja Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje Ante Lončara, pomoćnice ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Kristine Bilić te zamjenika župana Damira Barne i Josipa Dabre kao i gradonačelnika Vukovara Ivana Penave.

Ovaj svečani čin označava nastavak uspješnog projekta „Zaželi“, najvećeg projekta financiranog iz Operativnog programa – Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Europskog socijalnog fonda čija je ukupna vrijednost veća od 400 milijuna kuna i kojim će se zaposliti četiri tisuće žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada.
O toga za Vukovarsko-srijemsku županiju vrijednost ovoga projekta je oko 106 milijuna kuna, a danas su ugovore preuzeli: za Grad Vukovar gradonačelnik Penava, za Općinu Andrijaševci načelnik Damir Dekanić i za Općinu Stari Mikanovci načelnik Mario Milinković.

Projekt će provoditi jedinice lokalne uprave i samouprave i udruge u trajanju do 30 mjeseci, a namijenjen je zapošljavanju žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada, s naglaskom na žene starije od 50 godina, žene s najviše završenom srednjom stručnom spremom, žene s invaliditetom, žene žrtve trgovanja ljudima, liječene ovisnice, žene žrtve obiteljskog nasilja, beskućnice.

Zahvaljujući ovome projektu na području cijele Hrvatske planira se zaposliti 3045 žena koje će raditi na poslovima potpore i podrške te brige o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju u njihovim zajednicama. Nadalje, projekti će se provoditi u teško dostupnim područjima (ruralna područja i otoci) te u onim područjima u kojima je stopa nezaposlenosti i stopa dugotrajne nezaposlenosti viša od hrvatskog prosjeka.