Nakon katastrofalnih poplava koje su dogodile 2014. godine na području Županjske Posavine, a posebno u općini Gunja, mještani Gunje napokon su dobili novi Društveni dom i knjižnicu u svome mjestu.

Novosagrađani društveni dom i knjižnicu svečano su danas, rezanjem vrpce otvorili član Uprave Ine Ivan Krešić i načelnik Gunje Hrvoje Lucić.

Radi se o projektu vrijednom oko 5 milijuna kuna koji se gradio od 2015. godine, a u njegovoj izgradnji sudjelovalo je  30-ak tvrtki i oko 500 radnika. Glavni donatori su INA s 2 milijuna kuna, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH s iznosom od 1,25 milijuna kuna, te Ministarstvo kulture RH s milijun kuna.

Slikar Ivica Propadalo postavio je u unutrašnjosti zgrade stalnu  izložbu radova umjetnika koju su darivali za poplavljenu Gunju. Na svečanosti su nazočili brojni uzvanici, među kojima predstavnici ministarstava, kao i brojni donatori, umjetnici koji su darovali svoja djela.

Tom prigodom vukovarsko-srijemski župan Božo Galić rekao je: „Otvaranjem ovog velebnog objekta, lijepog izgleda koji oplemenjuje Gunju, ostaje nam da se borimo za radna mjesta i da svi ostanemo ovdje. Hvala INI i ministarstvima koji su pomogli i pomažu za bolji život u ovom kraju.“

Svečanost otvorenja nastupom su uveličati KUD-a Graničari i Bošnjačkog kulturno umjetničkog društva „Ljiljan“. Posebna gošća programa bila je operna pjevačica Marijana Cirkveni koja je otpjevala skladbu Vatroslava Lisinskog „Dvije ptice“. Ovime mještani Gunje dobivaju svoj „Dom kulture i umjetnosti“ koji nije samo knjižnica nego će zasigurno biti i mjesto mnogih susreta glumačkih, plesnih, glazbenih, scenskih, slikarskih i drugih ostvarenja sa području kulture.