Prigodnom komemoracijom i polaganjem vijenaca upriličeno je svečano otkrivanje renoviranog spomenika bugarskim vojnicima  poginulim u Drugom svjetskom ratu u Vukovaru.

Ministar obrane Bugarske Nikolay Nenchev rekao je kako je ovdje pokopano 1.027 bugarskih vojnika koji su se borili na strani antifašističke koalicije i koji su stradali u završnim operacijama na kraju Drugoga svjetskoga rata. Prema njegovim riječima tijekom Drugoga svjetskoga rata na području Hrvatske, Srbije i Makedonije poginulo je oko 10.700 bugarskih vojnika koji su se daleko od svojih domova borili protiv nacizma.


Podno spomen obilježja stradalim bugarskim vojnicima vijence su položili izaslanstva iz Bugarske, ali i izaslanstva Ministarstva obrane i Ministarstva branitelja Vlade RH, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara te su polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odala počast i poginulim braniteljima na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

U ime Vukovarsko-srijemske županije vijence je položio i svijeću zapalio župan Božo Galić zajedno sa svojim zamjenikom Đorđem Ćurčićem.

Komemoraciji je nazočila i bugarska veleposlanica u Hrvatskoj Tanya Dimitrova, kao i nekoliko bugarskih vojnika koji su bili sudionici borbi.