Danas je u prostorijama Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije d.o.o. u Vinkovcima svečano obilježeno 20 godina rada „Distribucijskog centra Kanovci“ i 10 godina „Regionalnog vodovoda Istočna Slavonija“

„DC Kanovci je izgrađen 1997., a u rad pušten 10. ožujka 1998. i zamišljen je kao tvornica za preradu vode za grad Vinkovce. Njegovom izgradnjom prestali su problemi s količinom i kvalitetom vode za većinu stanovnika Vukovarsko-srijemske županije. Problema s vodoopskrbom danas nema ni kada su suše, a nije ih bilo ni 2014. u vrijeme poplave u županjskoj Posavini. Danas je on središnji uređaj s kojega se upravlja radom cjelokupnog regionalnog vodovoda, vodospreme Retkovci i uređaja za preradu pitke vode u Lipovcu. Sastavni dio DC-a je i interni laboratorij u kojem se izvode fizikalno-kemijske i mikrobiološke analize. Vinkovci sada imaju vodospremu koja daje veliku dozu sigurnosti u kvaliteti i vodoopskrbi. Kada je građen DC, najavljeno je kako je jedino kvalitetno rješenje za vodoopskrbu naše županije izgradnja regionalnog vodovoda. On je u rad pušten prije deset godina. Prvo je u rad puštena dionica od Sikirevaca do Vinkovaca. Voda iz Sikirevaca iznimno je kvalitetna i svi njezini parametri sukladni su Pravilniku o vodi za piće i daleko iznad zadanih, odnosno zakonski.“– rekao je direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije d.o.o. Dražen Milinković, dodajući kako trenutno oko 100.000 stanovnika dobiva vodu iz regionalnog vodovoda.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić koji je bio direktor VVK od 1994. do 2004. godine istaknuo je kako je vodovod istočne Slavonije od nemjerljivog značaja za opskrbljivanje zdravom pitkom vodom stanovnika Vukovarsko-srijemske županije.

Podsjetio je kako je bilo vremena kada bi Vinkovci i druga mjesta ostajali bez vode, pa je izgradnja regionalnog vodovoda i “tvornice vode” bila nužnost.

“U protkelih dvadeset godina puno se učinilo na opskrbi pitkom vodom i sve to zahvaljujući velikim ulaganjima, htjenjima i  struci koja je pokazala da zna rukovoditi i upravljati ovakvim velikim sustavima”, rekao je župan Galić.

Ovom prigodom održan je i stručni skup „Važnosti regionalnog vodovoda istočne Slavonije za vodoopskrbni sustav Vukovarsko-srijemske županije“, gdje su predavači bili Dragutin Mihelčić i Luka Jelić iz tvrtke Hidroprojekt-ing iz Zagreba, koja je izradila idejno rješenje regionalnog vodovoda, te Božo Galić i Dražen Milinković, nekadašnji i sadašnji direktori VVK-a.

Nakon stručnog skupa uzvanici su obišli distribucijski centar Kanovci te se upoznali s radom uređaja i regionalnog vodovoda

Nakon obilaska župan Božo Galić, bivši ministar prostornog uređenja i graditeljstva RH Marko Širac, stručno-znanstveni savjetnik za vodno gospodarstvo prof.dr.sc. Josip Marušić, direktor  VVK d.o.o. Dražen Milinković, voditelj Sektora za projekte sufinancirane iz EU sredstava pri Hrvatskim vodama dr.sc.SinišaŠirac, posjetili su Razvojnu agenciju Vukovarsko-srijemske županije gdje ih je ravnatelj Razvojne agencije VSŽ-e Ilija Cota, upoznao s djelovanjem Agencije.