Danas je u Vukovaru Nacionalna memorijalna bolnica Vukovar svečanim prigodnim programom obilježila svoj dan. Velikim zalaganjem osnivača dr. Victora Spitzera vukovarska bolnica prvi put je otvorena 1857. godine.

Bolnica je tijekom 1991. godine bila meta brojnim avionskim napadima, te je na nju svakodnevno padalo prosječno 700 granata. Liječnici kao i ostalo osoblje danonoćno su radili u vrlo teškim uvjetima i bez dovoljno lijekova, struje, hrane i vode. Bolnica je zbrinula oko 4 tisuće ranjenika od kojih je polovina bila podvrgnuta teškim operacijama. Nakon 20. studenog 1991. godine jedan dio ranjenika i bolesnika isto kao i djelatnika bolnice odveden je na Ovčaru gdje su pogubljeni, dok je drugi dio nesrpskih djelatnika prognan u slobodne dijelove Hrvatske.

Nakon procesa mirne reintegracije 1997. godine započelo se sa reintegracijom bolnice u sustav zdravstva Republike Hrvatske. Stanje bolnice bilo je loše, a oprema devastirana i otuđena. Proces obnove započeo je 1998. godine obnovom infrastrukture. Vukovarska bolnica danas ima 680 zaposlenika od kojih je 120 liječnika.

Ovogodišnji program obilježavanja je započeo svečanom sjednicom Stručnog vijeća Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar na kojoj je upriličena dodjela priznanja i prigodnih darova umirovljenim zaposlenicima kao i priznanja za dugogodišnji rad.  Sjednici je ispred Vukovarsko-srijemske županije nazočio župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić.

U sklopu svečanog programa odana je počast i položeni su vijenci na grobu dr. Victora Spitzera i na Spomen obilježju Ovčara.