Na današnji dan prije četrnaest godina odlukom Hrvatskog sabora tadašnjoj Općini Otok dodijeljen je status grada. Otok je najmlađi grad u Hrvatskoj koji je poznat po Otočkoj suvari. Suvara je mlin na konjski pogon iz 19. stoljeća, danas je zaštićeni spomenik kulture kao jedini obnovljen i očuvani objekt te vrste u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi te se nalazi i u grbu grada Otoka.

Ovogodišnji svečani program obilježavanja Dana grada započeo je odavanjem počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika poginulim hrvatskim zrakoplovcima i braniteljima Otoka. Počast su odali izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, grada Otoka te izaslanstvo predsjednika Vlade Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskog sabora i ministra unutarnjih poslova.

Svečanu sjednicu Gradskog vijeća grada Otoka otvorio je predsjednik vijeća Milenko Drljepan te je minutom šutnje odana je počast poginulim i nestalim braniteljima. Nakon svečanog otvorenja uslijedio je dokumentarni film kojim je prikazano što se zbivalo u gradu proteklu godinu. Pozdravne govore nazočnima uputili su gradonačelnik grada Otoka Josip Šarić, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić te izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar državne imovine dr.sc. Mario Banožić.

Gradonačelnik Josip Šarić čestitao je sugrađanima Dan grada te istaknuo: „Od 2006. godine kada smo dobili status grada do danas, uistinu možemo reći da smo napravili veliki napredak. Otok je postao administrativno središte ovog dijela naše županije, postao je kulturno, društveno, a možemo i reći gospodarsko središte. Danas bilježimo projekte u vrijednosti od 238 milijuna kuna, a to je dokaz jedne pametne i dobro organizirane ekipe i to je put kako trebamo razvijati sve općine i gradove u našoj županiji. U ovoj godini smo pokazali da znamo povlačiti sredstva iz EU fondova jer smo uspjeli dobiti 58 milijuna kuna. Sada pripremamo tri velika projekta koji će do kraja godine biti gotovi, a sljedeću godinu krećemo s realizacijom. Jedan od većih je otočka Ciglana koja dugo stoji kao neriješen problem“.

„Dobra suradnja grada Otoka i Vukovarsko-srijemske županije urodila je plodom i danas Otok ima dobru infrastrukturu, gospodarstvo, ali i umjetničko-kulturni život. Suradnjom sam zadovoljan i sigurno ćemo tako nastaviti dalje. Čestitke svima na dosadašnjim aktivnostima i što doprinose razvoju grada Otoka.“ – rekao je župan Božo Galić.

Izaslanik predsjednika Vlade i ministar državne imovine dr.sc. Mario Banožić napomenuo je da je Vlada na vrijeme uvidjela kako je za razvoj jedinica lokalnih samouprava kao što je grad Otok, koji imaju slab proračun, najveći problem centralizacija kojom je novac odlazio u centralnu blagajnu. „Poreznom reformom ponovno su se napunili proračuni jedinica lokalne samouprave, gradovi i općine živnuli su i to je put kojim trebamo ići dalje.“ – istaknuo je za kraj dr.sc. Mario Banožić.

Na kraju svečane sjednice predsjednik vijeća Milenko Drljepan i gradonačelnik Josip Šarić uručili su javna priznanja i pohvale raznim organizacijama ali i pojedincima za poseban doprinos razvoju grada Otoka. Nagrađeni su sljedeći: za doprinos razvoju digitalne mrežne infrastrukture i humanitarne aktivnosti Udruga „Otok-wireless“, za doprinos razvoju predškolskog odgoja i obrazovanja Katica Pućo,za doprinos društvenom političkom razvoju Ljubica Todorić, plaketa grada Otoka uručena je dekanu Otočkog dekanata prečasnom Antunu Kneževiću te za doprinos izgradnji vodnih puteva javno priznanje grada Otoka dobio je Dražen Milinković. U ime nagrađenih zahvalio otočki župnik Antun Knežević.