Svečani mimohod kruna je događanja na Vinkovačkim jesenima, a tako je bilo i ove godine. Središtem najstarijeg naselja u Europi prošetalo je više od dvije tisuće sudionika koji su ponosno pokazali svo bogatstvo i raskoš kulturne i tradicijske baštine, običaja, pjesama i plesova svoga kraja.

Sami početak mimohoda označio je pucanj iz kubura Kuburaške udruge Maruševac te pozdrav vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića koji je pozdravio sve Vinkovčanke, Vinkovčane i njihove goste te se zahvalio svima koji su dali svoj doprinos pri organizaciji manifestacije.

Iza prethodnice, u mimohodu je sudjelovala 61 folklorna skupina iz cijele Hrvatske te dijaspore, a svatko od njih pokazao je čime se ponosi i što želi prenijeti na buduće generacije. „Vinkovačke su jeseni smotra kulture, baštine i tradicije čovjeka ovog kraja, prikaz onoga što čini Slavonca i Šokca. Mimohod čuvara tradicije i ove je godine prošao ulicama Vinkovaca, a svi su oni kroz pjesmu i ples pokazali čime se ponose, za što žive, što su naslijedili od svojih predaka, ponosno čuvaju i prenose na buduće generacije“, osvrnuo se na važnost očuvanja temelje ove manifestacije vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.