U mimohodu sudionika 51. Vinkovačkih jeseni koji su se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, vinkovačkim ulicama i trgovima je prodefiliralo 75 folklornih skupina iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja gdje Hrvati njeguju folklor, 25 svečano ukrašenih svatovskih zaprega-dvoprega s gizdavim konjima i 50 lipicanaca i konjanika  sve skupa gotovo 4 000 sudionika.

Na cijelom putu od gradske tržnice gdje se formirao mimohod, Zvonimirovom ulicom, Trgom bana Šokčevića i pješačkom zonom, Dugom ulicom , Trgom Franje Tuđmana i Genscherovom sve do stadiona u Lenijama, na tisuće gledatelja pljeskom su nagrađivali folkloraše, a posebice one skupine gdje su prepoznali svoje prijatelje ili dolaze iz njihova mjesta.

Burnim pljeskom je pozdravljen najstariji sudionik ovogodišnjih jeseni, 87-godišnji Đuro Pandža iz Nijemaca, a najmlađi ni godinu dana pa su ih roditelji nosili u naručju. Sve grupe su zastajale u mimohodu i odigrale kraći program kao i na velikoj pozornici gdje su ih pljeskom pozdravljali uzvanici i gosti grada.

Među njima svečani mimohod pratio je i župan Božo Galić, zamjenik župana Željko Cirba uz ministra znanosti i obrazovanja Predraga Šustara, predsjednika Hrvatske gospodarske komore Luke Burilovića, i brojne druge visoke uzvanike.

Na čelu mimohoda je bila  vinkovačka Limena glazba i mažoretkinje, slijedile su zastave i grbovi,  a potom  hrvatske povijesne postrojbe i udruge. Za njima je hodilo 75  folklornih skupina koje su se potrudile i odjenule svoje najljepše nošnje koje se iz bakine škrinje iznose samo u posebnim prilikama kao što su Vinkovačke jeseni.

Bilo je tu folkloraša iz  svih regija Hrvatske – od Srijema do Dubrovačkih gornjih sela ali i folklorne skupine iz inozemstva, gdje naši ljudi  njeguju naslijeđe iz starine svoga mjesta i zavičaja poput folkloraša iz Srijemske Mitrovice, Usore, Mostara, Širokog Brijega, ali i iz Linza i Duisburga. Sudjelovali su i konji i kočije  u svatovskim zapregama te jahači i jahačice lipicanaca koji su činili skladnu skupinu ove svečanosti.

Nakon mimohoda, u najveće kolo uhvatilo se i folkloraša i nekoliko tisuća posjetitelja što na simboličan način oslikava zajedništvo hrvatskog naroda koji zna cijeniti i čuvati naslijeđe što su dobili od svojih predaka i koje će darovati svojim potomcima.