U organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora obilježen je Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskoga rata te dvadeset i četvrta godišnjica posljednje velike razmjene logoraša iz srpskih koncentracijskih logora kod Nemetina. Toga dana, 1992.godine, na način “svi za sve” na slobodni hrvatski teritorij pušteno je 714 logoraša.

Na svečanoj akademiji u Hrvatskom domu u Vukovaru nazočili su zamjenik župana Željko Cirba i predstojnik Ureda župana Marinko Beljo.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak rekao je kako Hrvatska ima evidentiranih nešto manje od 8.000 logoraša, ali je zapravo kroz srpske logore prošlo oko 30.000 ljudi, te je naveo: – Ne priznaje se status logora niti Ovčari, a znamo da je tamo bilo oko 4.000 ljudi zatočeno i ubijeno preko 260 ljudi. Hrvatska ne priznaje status logoraša ako je osoba u logoru bila manje od 72 sata, naglašava Rehak te dodaje kako je od mučenja u logorima umrlo oko 300 osoba, a još ih je oko 2.500 ubijeno prije no što su stigli u logore.-

Svečanosti je kao izaslanik Vlade nazočio i ministar gospodarstva Tomislav Panenić koji je istaknuo kako Srbija mora priznati logore i ono što se u njima događalo, te je naveo: -Ne govorimo o jednom ili dva logora, već o 70-ak logora na području Srbije i u okupiranim dijelovima Hrvatske,  i da se prava logorašima koja proistječu upravo iz tih mučenja, zvjerstava i ubijanja moraju priznati jer je to jedini put prema pomirenju.-

I ministar branitelja Tomo Medved rekao je kako ne mogu biti zadovoljni sve dok i posljednja žrtva ne bude ostvarila svoja prava i bila obeštećena te da će prilikom izrade jedinstvenog Zakona o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskoga rata voditi računa o tome, pa je naveo:  -Danas ovdje uz odavanje počasti i poštovanja prema žrtvama, zajedno s osobama koje su bile u zatočene u logorima tražimo i načine na koje mogu ostvariti svoja prava kao zatočenici srpskih koncentracijskih logora.

Ministar obrane Josip Buljević je rekao je kako je Dan logoraša vrlo važan za stvaranje moderne Hrvatske države kao i da je u Vukovar došao s porukom da se tako nešto više nikada ne smije dogoditi. Poručio je kako je vrijeme da se srpske političke elite suoče s tim da su koncentracijski logori postojali i da je na RH izvršena agresija i da se u skladu s tim moramo ponašati.

Nakon svečane akademije organizatori i gosti otišli su u Nemetin, na mjesto gdje su prije 24 godine prvi puta nakon proživljenih mučenja stali na hrvatsko tlo.