Vukovarsko-srijemsku županiju posjetilo je izaslanstvo Općine Stara Pazova, koje je predvodio predsjednik Općine Đorđe Radinović, Tom prilikom primili su ih zamjenik župana Željko Cirba i predsjednik Županijske skupštine Antun Žagar, sa suradnicima.

Održan je sastanak na kojem se razgovaralo o mogućnostima zajedničke gospodarske suradnje te korištenja EU fondova, kao nastavak potpisanog Protokola o suradnji iz 2009. godine i Sporazuma o poslovnoj i prijateljskoj suradnji iz 2010. godine, u cilju razvoja prekogranične suradnje i zajedničkog korištenja EU fondova.

Zamjenik župana Cirba istaknuo je kako je današnji sastanak doprinosio razmjeni iskustava dviju gospodarskih komora kao i gospodarstvenika, a želja je bila uspostaviti konkretne gospodarske odnose, posebno u privlačenju EU fondova, budući je Republika Hrvatska članica Europske unije a Republika Srbija je kandidat. Naveo je kako ova suradnja može mnogo toga donijeti posebno što se tiče gospodarstva, jer imamo poduzetnike s jedne i druge strane koji su već ostvarili neke kontakte. Tom prigodom je rekao: 

– Poljoprivreda je jedna od osnovnih grana kako kod nas, tako i u Srbiji, gdje vidimo mnogo mogućnosti oko suradnje. Želimo bolju gospodarsku suradnju, konkretne odnose te u konačnici povlačenje više sredstava iz EU fondova.  Želimo poboljšati i dobrosusjedske odnose i odnose prema nacionalnim manjinama. Stara Pazova je izvanredan primjer gdje možemo vidjeti kako su vrijedni ljudi iskoristili svoju dobru poziciju i mislim da su im rezultati vrlo dobri i kvalitetni. S jedne i druge strane postoje kvalitetni proizvodi koje možemo jedni drugima ponuditi, a to je osnova daljnje suradnje.

Predsjednik Općine Stara Pazova Đorđe Radinović je istaknuo kako se na sastanku razgovaralo o daljnjoj suradnji i ostvarenja zajedničke suradnje između gospodarstvenika kako bi se moglo koristiti sredstva EU fondova. Stopa nezaposlenosti u Općini je 4,5 %, što je najniža u Republici Srbiji. U 4 industrijske zone koje imaju, radi 85 tvrtki i s tim brojem zauzimaju mjesta u prve 3 kategorije razvijenosti u Republici Srbiji. Naveo je kako je u 2012.godini u Staroj Pazovi bilo 9,5 tisuća a danas je 12 tisuća zaposlenih. Nakon sastanka je rekao: – Za sada su iskustva dobra, imamo i potpisan Protokol s Vukovarsko-srijemskom županijom, odnosno Agencijom Hrast, no mislim da to nije dovoljno, i zbog toga smo došli da bismo podignuli suradnju na višu razinu. Nama je važno da poduzetnici iz naše općine ostvare što bolju suradnju s poduzetnicima iz Vukovarsko-srijemske županije. U prethodnih godinu dana povukli smo oko dva milijuna eura iz EU fondova, što nije dovoljno, jer su mogućnosti velike.

Direktorica Agencije za razvoj VSŽ – Hrast Gabrijela Žalac, na ovom sastanku prezentirala je strateške projekte naše županije koje se planiraju prijaviti u idućem razdoblju. Tom prigodom je istaknula:

– Kada govorimo o prekograničnoj suradnji predstavili smo šest projekata koji su povučeni s prijašnja dva poziva. Što se tiče Stare Pazove, mi smo s njima potpisali ugovor 2010. godine i trenutačno radimo zajedno s Gospodarskom komorom i sa Sremskom privrednom komorom na projektu za drvoprerađivače. Predstavnicima Općine Stara Pazova prezentirali smo strateške projekte županije na kojima radimo te koje planiramo prijaviti na predstojeće natječaje iz operativnog programa konkurentnost kohezija. Vidim suradnju u razvoju transportno logističkog dijela, za koji su i oni jako zainteresirani. Što se tiče naše županije u prethodnom razdoblju dosta je sredstava povučeno iz EU fondova. Vrijednost projekata iz prekogranične suradnje bila je mala za razliku onih koji sada dolaze. Vrijednost jednog projekta koji se sada prijavljuju na prekogranični poziv koji je trenutno na raspolaganju je oko 10 milijuna kuna. Zajednički problem je problem predfinanciranja, jer se samo 10% sredstava iz ovog projekta može dobiti avansno, a sve ostalo se može dobiti nakon završetka projekta.

Prema riječima direktorice Žalac, Vukovarsko-srijemska županija do sada je za razvojne projekte povukla više od 327 milijuna eura iz raznih međunarodnih izvora, od kojih je 120 miijuna eura iz EU fondova. 

Direktor Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Vukovar Ivan Marijanović prezentirao je mogućnosti ulaganja u Vukovarsko-srijemsku županiju i tom prigodom istaknuo prednosti naše županije koje imamo, poduzetničke zone i koje su poticajne mjere za investicije, te koji su najznačajniji proizvodi kao i tvrtke koje uvoze ali i izvoze u Republiku Srbiju.

Na sastanku nazočili su i: zamjenici župana Zdravko Kelić i Đorđe Ćurčić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Zdenko Podolar, v.d. pročelnice UO za međunarodnu suradnju i EU poslove Kristina Černok te savjetnik župana Jovan Ajduković