U organizaciji Centra za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci predstavljena je knjiga “Šumarski radovi” Josipa Kozarca.  Knjigu su predstavili urednik i priređivač te voditelj Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima akademik Igor Anić i znanstvena savjetnica u trajnom zvanju, urednica i priređivačica dr. sc. Anica Bilić.

„Šumarstvo je diplomirao na fakultetu u Beču jer se u to doba na Sveučilištu u Zagrebu nije moglo studirati šumarstvo. Nakon studija vratio se u Slavoniju i radio je u Vinkovcima i Lipovljanima, bio državni službenik, u slobodno vrijeme pisao svoja književna, ali i stručna djela koja su objedinjena u ovoj knjizi „Šumarski radovi” Josipa Kozarca”, o Kozarčevom putu govorio je akademik Igor Anić napomenuvši kako knjiga sadrži zbir od 88 stručnih šumarskih radova koje s jedne strane odišu stručnošću, a s druge ljubavlju prema šumi, Slavoniji i onime čime se bavio. Po prvi je puta javnosti predstavljen šumarski opus Josipa Kozarca, o čemu je govorila Anica Bilić.„Njegove tekstove bih podijelila na one koji su pisani strogo stručnim, specijaliziranim diskursom i one u kojima dolazi do izražaja njegova književna narav, odnosno one i koje je on literarizirao. Naravno, meni su ovi literarizirani puno zanimljiviji, dinamičniji i čitljiviji”, opisala je Bilić.

Svoj doživljaj, ali i vrijednost Šumarskih radova iznio je i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić. „Jako puno ljudi Josipa Kozarca poznaje kroz pjesme i pripovijetke, a manje ih zna da je bio šumar. U knjizi “Šumarski radovi” predstavio je sve što je činio i promišljao u svom radnom vijeku, a odnosi se na veliku ljubav prema slavonskoj, spačvanskoj šumi koja je itekako vidljiva u cijelom njegovom opusu. Drago mi je da je knjiga ugledala svjetlo dana i da sad svi ovog vinkovačkog velikana imamo priliku vidjeti iz neke druge perspektive“, zaključio je Dekanić.