U organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU i Svjetske banke organizirano je studijsko putovanje u talijansku regiju Emiliju – Romagnu za predstavnike svih 5 slavonskih županija.

Glavni cilj studijskog putovanja bio je utvrditi koja iskustva Emilije-Romagne su relevantna za Hrvatsku, posebno vezano uz koordinaciju EU fondova i korištenja teritorijalnih razvojnih strategija, inovacije i sustav klastera, te razvoj područja u Emiliji-Romagni koja su manje razvijena.

Tijekom putovanja posjetilo se sjedište Regije Emilija-Romagne gdje je predstavnike primila generalna direktorica Uprave za znanje, rad i ekonomiju poslovanja Morena Diazzi sa suradnicima. Predstavilla je gospodarske potencijale Regije te glavne izazove s kojima su se suočavali u planiranju i provedbi strategije za unutarnje područje. Predstavljen je koncept funkcioniranja klastera na području regije te njihov doprinos razvoju gospodarstva.

Također se posjetio FICO – Fabrica Italiana Contadina, talijanska poljoprivredna tvornica koja je nastala iz strasti prema nasljeđu talijanske poljoprivredne-prehrambene bioraznolikosti; posjetila se i privatna tvornica pršuta te Sveučilište u Parmi odnosno SITEIA Međusektorski centar za tehnologiju inovacije u prehrambenoj industriji  koji nudi savjetovanje i analizu u tri područja aktivnosti – sigurnost i kvaliteta, proizvodi i procesi, strojevi i postrojenja te CIPACK Međusektorski centar za pakiranje koji pokriva polja inženjeringa i utjecaj na okoliš, materijale i testove za pakiranje te kvalitetu i higijenu pakiranja.  U oba Centra predstavljena je njihova struktura, način financiranja te povezanost s malim i srednjim poduzetnicima za koje oni vrše usluge.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije na putovanju je sudjelovala pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj Zrinka Čobanković i voditeljica odjela za opće, pravne i financijske poslove Razvojne agencije VSŽ Marija Dević.