Povodom 85. rođendana vukovarske tvrtke Borovo danas je u Vukovaru započeo dvodnevni znanstveno-stručni skup na kojemu sudjeluje 30-ak znanstvenika i stručnjaka, a kojega organizira Institut Ivo Pilar.

Sve nazočne na skupu pozdravio je župan Božo Galić, a voditelj vukovarskog područnog ureda Instituta Ivo Pilar prof.dr.sc. Dražen Živić još jednom ukazao na potrebu reindustrijalizacije u Vukovaru ali i Hrvatskoj napominjući kako je Borovo zapravo bio pokretač razvoja cijeloga ovoga kraja.

“Borovo je bilo pokretač cijelog vukovarskog kraja, a ogromna razaranja tvrtka je pretrpjela je u Domovinskom ratu i sada se pokušava oporaviti, iako taj oporavak nije lak. Znamo da je kriza Borova započela puno prije Domovinskog rata i sigurno je da je dijelom bila uzrokovana i prevelikim broje zaposlenih. To je međutim neka druga priča” – rekao je voditelj Područnog centra Vukovar Instituta Ivo Pilar prof.dr.sc. Dražen Živić.

“Uvijek se priča kako je Borovo imalo 24.000 radnika, a zaboravlja se kolika je u stvari bila veličina te tvrtke. Tu je bilo 200.000 četvornih metara prostora pod krovom, a u Borovu se proizvodila i električna i toplinska energija. To je bi infrastruktura dostojna jednog većeg grada”-istaknuo je nekadašnji član Uprave Borova Ivan Hubalek.