Pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite MUP RH raspoređeni su u pet timova u tri sektora na području Vukovarsko-srijemske županije, jedan tim je u bazi operacije koja je uspostavljena u Andrijaševcima, a danas su je posjetili ministar obrane dr.sc. Mario Banožić, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut, državni tajnik Mladen Pavić, ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane mr.sc. Tatjana Karačić i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Sve dežurne operativne snage danonoćno rade na sanaciji šteta i stanje se iz dana u dan stabilizira. Prema dosad poznatim informacijama, procjene pokazuju kako je u olujnim nevremenima oštećeno između 10 i 15 tisuća stambenih objekata. „Prvotno su jedinice lokalne samouprave izdavale potvrde kojima se mogao dizati građevinski materijal besplatno da bi se sanirale štete, mislim da smo u tome uspjeli. Najzahtjevniji dio je bio dovesti u normalno stanje prometnice, pomogle su tu Hrvatska vojska i Hrvatske šume, a i HEP radi danonoćno kako bi se otklonili svi kvarovi”, istaknuo je župan Dekanić napomenuvši kako je prvi dan bez struje ostalo 27 tisuća kućanstava, a danas ih je 470. Riječ je tu o složenijim kvarovima za čiji će popravak trebati više vremena, a koliko je sustav narušen potvrđuje činjenica da ni za vrijeme Domovinskog rata stanje nije bilo ovako ozbiljno što znači da se naknadno očekuje potpuna rekonstrukcija mreže napajanja električnom energijom. „Apeliram na sve stanovnike da se ne penju na krovove jer nažalost, osim jednog smrtnog slučaja, u Općoj županijskoj bolnici je 10 ozlijeđenih od kojih je dvoje s težim ozljedama. Pozivam volontere javiti se načelnicima i voditeljima sustava civilne zaštite kako bi ih se koordinirano poslalo na poslove koji su sigurni za njih jer je ljudski život vrjedniji od bilo kakve materijalne štete“, dodao je Dekanić. U određenom broju kuća štete su ogromne i trenutno nisu sigurne za život, a njihovim vlasnicima osigurani su stambeni kontejneri.

Sljedeći korak je upis u registar šteta, a Vlada Republike Hrvatske već je najavila intervencijske mjere i 11 milijuna eura pomoći jedinicama lokalne i regionalne samouprave. „Uz 200 vojnika, na terenu je još i 500 pripadnika drugih službi, što znači ukupno 700 ljudi u ovom trenutku radi na području devet općina i dva grada, sukladno zadaćama koje je definirao županijski stožer”, izvijestio je ministar Mario Banožić, a o prioritetima je govorio pročelnik Područnog ureda Civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec. „Trenutno je angažirano 700 pripadnika sustava civilne zaštite, djelatnika komunalnih poduzeća i drugih firmi. Prvenstveno se radi na uspostavi infrastrukture, odnosno prometnica i opskrbe električnom energijom. Angažirane su sve snage koje imamo”, rekao je. Nakon obilaska kampa, obišli su stambene objekte u Privlaci i Otoku koje su oštećene u olujnom nevremenu i iz prve se ruke uvjerili kolika je šteta koju saniraju sve dežurne službe koje stručno i kvalitetno obavljaju svoj posao.

O širenju afričke svinjske kuge na području županije i mjerama suzbijanja govorio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić koji je istaknuo kako je zaraza lokalizirana te nije zabilježeno širenje na druga područja. „S današnjim danom bolest se pojavila u 182 dvorišta od kojih je najveći dio na drenovačkom području. U ovom trenutku kontroliramo situaciju. Eutanazirano je 4.900 svinja do sada, a sinoć smo izašli i s cijenama obeštećenja“, pojasnio je Pavić rekavši kako će se za odojke plaćati odšteta u iznosu od 85 eura, nazimice 550 eura, suprasne nazimice, krmače i nerasti 650 te za tovne svinje dva eura po kilogramu. Cijene su, ističe Pavić, usklađene sa Središnjim savezom uzgajivača svinja.